Ulja e borxhit, qeveria tërhiqet. I lë bankat e lira

Ahmetaj 1100x620

Pas sigurimit të eurobondit 500 milionë euro në tetor, qeveria ka hapësira të kufizuara për të marrë borxh të ri. Kjo duke pasur parasysh edhe detyrimin për konsolidim fiskal, e thënë ndryshe ulje të borxhit deri në 65% vitin e ardhshëm.

Një situatë të tillë, ministri i Ekonomisë dhe Financave, Arben Ahmetaj, e shiti si një tërheqje të qeverisë nga tregu i brendshëm për t’i lënë hapësirë biznesit dhe qytetarëve për t’u kredituar. “Tërheqja e qeverisë nga tregu i brendshëm lë hapësirë më shumë për bankat që të japin kredi për ekonominë, për privatët, që është edhe qëllimi. Dhe e dyta, ul interesin”, tha Arben Ahmetaj.

Borxhi konsiderohet problemi kryesor i ekonomisë shqiptare. Kjo duke pasur parasysh edhe koncensionet që po jepen në kuadër të programit 1 miliard euro të qeverisë. Kosto që shlyhen nga
buxheti dhe që qeveria nuk i përfshin tek treguesi i borxhit, që sipas saj pritet të zbresë në 69.5% deri në fund të vitit.

Një përllogaritje që nuk jep vlerën reale të borxhit që qeveritë kanë marrë në vite, por që rëndon mbi qytetarët dhe brezat e ardhshëm.

  • LAJMI I FUNDIT | "Absolut 4": Sfida e Jozefina Topallit!
  • LAJMI I FUNDIT | E ftuar në "Absolut 4": Jozefina Topalli, kryetare e Lëvizjes për Ndryshim
  • LAJMI I FUNDIT | Të ftuar: Gjergji Vurmo, analist, IDM Albania; Edlira Gjoni, pedagoge Komunikimi
  • LAJMI I FUNDIT | Topalli në “Absolut 4”: Është sfidë e madhe, sfidat nuk janë kurrë të lehta
  • LAJMI I FUNDIT | Topalli në “Absolut 4”: Lëvizja për Ndryshim, thirrje drejt kurajës së njerëzve
  • LAJMI I FUNDIT | Topalli: 25 prilli do ta bëjë faktor ndryshimi Lëvizjen për Ndryshim