Prezantohet “Testamenti” i Sabri Hamitit – A2

Prezantohet “Testamenti” i Sabri Hamitit

Një reflektim i ri me shkrime kritike për letërsinë shqipe pasuron Bibliotekën shqiptare. Është “Testamenti”, një vepër që mbledh në një botim të vetëm shkrimet e fundit të akademikut Sabri Hamiti.

“Ne donim të lidhnim këtë koncept të madh të poetikës shqipe, si sprovë, e cila nuk është thjesht ëndrra, por edhe një sprovë e një jete të tërë prej studiuesi dhe lexuesi të hollë të letërsisë shqipe, me konceptin e thellë të trashëgimisë shqipe, por edhe si testament në kuptimin e asaj çka na lihet, na besohet në duar si vlerë e trashëgueshme”.

Persida Asllani, drejtore e Bibliotekës Kombëtare

Sipas akademikëve të Shqipërisë, “Testamenti” i Sabri Hamitit nuk është vetëm një vepër me shkrime kritike, por ai do të ndihmojë shumë në perceptimin e analizës dhe krijimit të një kritike të re për letërsinë.

“Testamenti, në përfytyrimin tim është thelb, esencë, është tipizim i të menduarit dhe botë-perceptimit shkencor të Sabri Hamitit”.

Floresha Dado, Akademike

Kjo “filozofi e letërsisë”, siç parapëlqen ta konsiderojë autori, është botim i Akademisë Shkencave dhe Arteve të Kosovës, por që nga kjo javë gjendet edhe në Bibliotekat më të rëndësishme të Shqipërisë, në atë kombëtare dhe në atë të Akademisë së Shkencave.