Majlinda Bregu merr detyrën në krye të Këshillit Rajonal – A2

Majlinda Bregu merr detyrën në krye të Këshillit Rajonal

Majlinda Bregu, ish-ministre e Integrimit të Shqipërisë ka marrë detyrën e Sekretares së Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal, duke qenë kështu e para përfaqësuese e politikes shqiptarë që merr kryesimin e një organizmi kaq të rëndësishëm të Bashkimit Europian.

Në një video prezantuese publikuar në profilin e saj në “Facebook”, Bregu e di se nuk do të jetë një detyre e lehte, por drejtimin e ka të qartë, bashkëpunim. “Përtej dallimeve dhe kufijve gjeografikë, kemi një interes të përbashkët! Jean Monnet ishte i bindur se “kombet europiane duhej të bashkohen për të mbijetuar”. E njëjta gjë vlen edhe për Ballkanin Perëndimor. Për të ruajtur peshën në një botë që po ndryshon shpejt, duhet të forcojmë marrëdhëniet tona. Bashkëpunimi është kryefjala”.

Bregu thotë se Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal ka qenë i suksesshëm në gjenerimin e një mbështetjeje të konsiderueshme për reformat në Europën Jug-Lindore, dhe kështu do vijojë të jetë. Në nisje të detyrës së saj, për Bregun prioritetet janë të qarta.

“E ardhmja e rajonit lidhet ngushtësisht me ndërlidhjen. Integrimi i ekonomive tona në një treg të vetëm, lidhja e njerëzve dhe bashkëjetesa e vlerave; investimi në kapitalin njerëzor dhe intelektual, – çdo reformë lidhet me interesin tonë të përbashkët politik, atë të sigurisë dhe dukshëm me atë ekonomik”.

“Përtej dallimeve dhe kufijve gjeografikë, kemi një interes të përbashkët!”Jean Monnet ishte i bindur se "kombet europiane duhej të bashkohen për të mbijetuar". E njëjta gjë vlen edhe për Ballkanin Perëndimor. Për të ruajtur peshën në një botë që po ndryshon shpejt, duhet të forcojmë marrëdhëniet tona. Bashkëpunimi është kryefjala. Jam e nderuar të marr detyrën e Sekretares së Përgjithshme të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal dhe krenare që në një zonë ku për vite sfida ka qenë mbajtja gjallë e konfliktit, Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal ka ndihmuar për fuqizimin e një realiteti të ri: atë të angazhimit të përbashkët të të gjitha vendeve të BP për të ardhmën europiane të rajonit. Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal ka qenë i suksesshëm në gjenerimin e një mbështetjeje të konsiderueshme për reformat në Europën Jug-Lindore, dhe kështu do vijojë të jetë! Për këtë arsye jam e bindur se së bashku, nën drejtimin politik të SEECP dhe mbështetjen e BE, duke përfshirë median, shoqërinë civile, do të përpiqemi të bëjmë zgjedhje të mençura, që nxisin dialogun më të gjitha grupet në shoqëri. Nuk do të jetë e lehtë. Do të jetë një sfidë të notosh mes situatash të vështira qoshin këto ekonomike, shoqërore a politike.E ardhmja e rajonit lidhet ngushtësisht me ndërlidhjen. Integrimi i ekonomive tona në një treg të vetëm,lidhja e njerëzve dhe bashkëjetësa e vlerave; investimi në kapitalin njerëzor dhe intelektual, -cdo reformë lidhet me interesin tonë të përbashkët politik,atë të sigurisë dhe dukshëm me atë ekonomik. Nuk është rastësore që nevoja për Europë në rajon është kaq e fuqishme.Jam e bindur që ritmi i zhvillimit rajonal do të ndikojë në ritmin e integrimit tonë europian, për mua është një privilegj shumë i madh që do të drejtoj KBR ( RCC),po aq sa është një sfidë të cilën bashkë me përkushtimin e stafit të të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal shpresoj ta përballoj faqebardhë!

Gepostet von Majlinda Bregu am Freitag, 4. Januar 2019

Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal u prezantua për herë të parë në vitin 2008 dhe është në organizëm që ka në fokus; logun dhe zhvillimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor. Në tre vitet e ardhshme, siç publikohet në faqen zyrtare të organizimit, do të synohet rritja e bashkëpunimit dhe konkurrencës në vendet e Ballkanit Perëndimor, duke kontribuar për një qeverisje më të mirë dhe funksionim të shtetit ligjor.

Shkarkoni aplikacionin e A2