Kredia, si e marrim dhe për çfarë? – A2

Kredia, si e marrim dhe për çfarë?

Bankat financojë më shumë bizneset dhe më pak individët. Krejt e kundërta ndodh në vendet e rajonit, ku sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë, ky raport është i barabartë ose në favor të individëve.

Në Shqipëri kredia për ekonominë është rreth 35 për qind e Prodhimit të Përgjithshëm Kombëtar. Dy të tretat i takojnë bizneseve dhe pjesa tjetër u dedikohet individëve. Diferenca të forta mes dy segmenteve ka edhe për qëllimin e marrjes së huasë, si dhe tek monedha.

Qytetarët marrin kredi në monedhën vendase kryesisht për blerje banese e më pak për konsum. Në përgjithësi bizneset marrin kredi në valutë kryesisht për “Tregti, hotele dhe restorante”. Sektori më pak i kredituar mbetet bujqësia shkak kryesor është informaliteti.

Shkarkoni aplikacionin e A2