Brexit pa ujdi, BE me samit të jashtëzakonshëm

Bashkimi Europian është vendosur menjëherë në lëvizje pas rrëzimit për herë të tretë të marrëveshjes së kryeministres Theresa May për Brexit.

Presidenti i Këshillit Europian, Donald Tusk njoftoi se ka thirrur një samit emergjent me 10 prill. 27 vendet e mbetura anëtare do të diskutojnë pikërisht për hapat e mëtejshëm që do të ndërmarrin, ndërsa skenari më i mundshëm parashikohet të jetë ai i një Brexiti pa ujdi. Një gjë e tillë u konfirmua nga Komisioni Europian, që thekson se është shumë i përgatitur për këtë.

“Skenari i një largimi pa ujdi me 12 prill ka shumë gjasa që të ndodhë. BE nisi përgatitjet për këtë që prej dhjetorit të 2017-s dhe tani jemi plotësisht gati për një skenar pa ujdi, mesnatën e 12 prillit. BE do të mbesë e bashkuar”, KE.

“Dua të jem i sinqertë, pa një zgjedhje pozitive, opsioni kryesor do të jetë largimi pa marrëveshje. Nuk ka qenë kurrë skenari yni, por BE tashmë është e përgatitur”, tha Michel Barnier, negociator i BE për Brexit.

Ndërkaq, Bashkimi Europian ka bërë me dije se benefitet e ujdisë së tërheqjes, përfshirë periudhën e tranzicionit, nuk do të jenë në fuqi në rastin e largimit jo të rregullt. Gjithashtu marrëveshjet e pjesshme nuk janë një opsion.

Shkarkoni aplikacionin e A2 CNN