Zgjedhjet presidenciale në Sllovaki, aktivistja mund zv/presidentin e KE

Përditësuar më: 31/3/2019, ora 09:10
hbtKV0H2TjuvHNjGg1gdGg.1280 Zuzana aputov

Zgjedhjet presidenciale në Sllovaki, aktivistja mund zv/presidentin e KE

Përditësuar më: 31/3/2019, ora 09:10

Zgjedhjet presidenciale në Sllovaki dhanë një rezultat që pak muaj më parë do të ishte i paimagjinueshëm.  Fitorja u sigurua nga 45 vjeçarja Zuzana Caputova, e njohur më së shumti si aktiviste në fushën e mjedisit dhe me pothuajse asnjë eksperiencë politike.

Prej pak muajsh Caputova kishte marrë një vend drejtues në partinë Progressive Slovakia, edhe kjo parti e re që ende nuk ishte përballur ndonjëherë me zgjedhjet.

Caputova fitoi bindshëm me 58% të votave, kundër 42% të kandidatit tjetër Maros Sefcovic, që dukej i favorizuar nga eksperienca e tij si zëvendës president i Komisionit Evropian.

Zuzana Caputova dhe Maros Sefcovic

Vota për Caputovën po analizohet si votë proteste ndaj korrupsionit dhe politikës tradicionale, si dhe lidhjes së politikës me krimin, që kulmoi në shkurtin e vitit ë kaluar me vrasjen e Jan Kuciak, një gazetari që po hulumtonte këto lidhje, bashkë me të fejuarën.

Caputova bëhet presidenti i pestë sllovak, nga ndarja e Çekosllovakisë në 1993, dhe e para femër.