Dietat e këqija dëmtojnë, ato që nuk hamë po na vrasin – A2

Dietat e këqija dëmtojnë, ato që nuk hamë po na vrasin

DIETAT RREZIKU frame 351 1100x620
Video

Ato që nuk konsumojmë po na vrasin. Disa studiues analizuan dietat globale për një periudhë 27-vjeçare duke zbuluar 15 faktorë rreziku dhe ndikimin e tyre në vdekshmëri dhe paaftësi. Ekspertët nënvizojnë se këto dieta mund të jenë më të rrezikshme për njeriun se shumë faktorë të tjerë.

“Në shumë shtete, dietat e këqija shkaktojnë më shumë të vdekur se tymosja e duhanit dhe presioni i lartë i gjakut”, thotë Ashkan Afshin, profesor në Universitetin e Uashingtonit.

Autori i studimit shton se problemi i vetëm nuk është ajo që zgjedhim të konsumojmë, si opsionet e pashëndetshme siç janë mishi i kuq apo pijet e gazuara me sheqer. Shqetësimi i vërtetë, sipas studiuesve, është se njerëzit po konsumojnë nivel të lartë kripe dhe nuk hanë mjaftueshëm ushqime të shëndetshme si fruta dhe drithëra. Më shumë se gjysma e vdekje të lidhura me dietat në 2017 janë shkaktuar nga këto faktorë. Studimi është publikuar në gazetën amerikane “TheLancet”.