Aleatët e Bashës publikojnë platformën me 12 pika për zgjidhjen e krizës

Aleatët e Bashës propozojnë një platformë prej 12 pikash për zgjidhjen e krizës politike në vend, me ndërhyrjen e Metës për të ulur palët në tryezë.

Ndryshime kushtetuese, nga qeveri tranzitore 6 muaj para çdo procesi zgjedhor, deri te ndryshimi i sistemit parlamentar, janë disa nga propozimet e tyre.

Ndërsa nesër do të ulen në tryezën e diskutimeve me Presidentin Meta. Takimi është kërkuar nga vetë partitë e vogla dhe mund të shërbejë për thirrjen e një tryeze gjithëpërfshirëse mes palëve politike.

Presidenti e pranoi atë duke u lënë takim ditën e martë. Burime pranë aleatëve zyrtarë të Lulzim Bashes thanë se veçse do të njohin kreun e shtetit me domosdoshmërinë për zgjedhje të lira, do të bisedojnë edhe për mekanzimat që mund të përdorën në zgjidhjen e situatës politike në vend, që e gjen opozitën jo vetëm jashtë Kuvendit, por edhe larg zgjedhjeve, pa plotësimin e kushteve të saj.

Platforma për marrëveshje kushtetuese

Partitë tona propozojnë realizimin e një Marrëveshje Politike Kushtetuese, duke propozuar sa më poshtë:

 1. Thirrja e një tryeze politike nga Presidenti i Republikës, e përfaqësuesve të opozitës dhe mazhorancës.

Bazuar në Nenin 86/1, Presidenti është garant i unitetit të popullit. Ky unitet garantohet nga respektimi i të drejtave dhe lirive të qytetarëve, në respekt të Kushtetutës. 

Neni 1 i Kushtetutës sanskionon se “qeverisja bazohet në një sistem zgjedhjesh të lira, të barabarta, të përgjithshme e periodike”.

Mungesa e zgjedhjeve të lira dhe të ndershme, po shkatërron parimin themelor e kushtetues të pluralizimit.

 • Kjo tryezë të vlerësojë kushtet dhe kërkesat e OSBE/ODHIR për të shmangur shitblerjen e votës, intimidimin e votuesve dhe përdorimin  e Administratës Shtetërore.
 • Kontrolli mbi territorin dhe proçedimi i grupeve kriminale, të cilat janë evidentuar në shitblerjen e votës.
 • Proçedimin penal nga ana e Prokurorisë të dosjeve të bëra publike nga media, për manipulimin e zgjedhjeve.
 • Vlerësimin e skadimit të afatit të kartave të identitetit dhe paisjen e qytetarëve me karta.
 • Vlerësimin e përjashtimit nga lista të mbi 270,000 votuesve.
 • Përcaktimi i një date për zgjedhjet lokale dhe parlamentare, me një qeverisje tranzitore (qeverisje kujdestare) me dakortësi politike.

Data e zgjedhjeve të përcaktohet në përputhje me detyrimet dhe implementimin nga qeverisja tranzitore, e kushteve për zgjedhje të lira dhe të ndershme dhe shkëputjes së strukturave të Shtetit nga krimi i organizuar.

 • Reformë zgjedhore e cila ndalon finacimin e paligjshëm, dënon jo vetëm njerëzit e angazhuar në blerje dhe manipulim votash, por edhe subjektet politike që marrin pjesë në manipulimin e zgjedhjeve.
 • Kthimi i Parlamentit në një Parlament përfaqësues dhe kushtetues, nëpërmjet ndryshimit të sistemit zgjedhor, nëpërmjet një sitemi zgjedhor dhe  votimi me lista të hapura, ku qytetarët të zgjedhin jo vetëm partitë politike, por edhe deputetin që do t`i përfaqësojë në Parlament, si dhe një shpërndarje të mandateve në përputhje me parimin e barazisë së votës.
 • Përcaktimi me një dispozitë tranzitore kushtetuese për një periudhë 15 vjeçare, i krijimit të një Qeverie Kujdestare 6 muaj përpara zgjedhjeve, duke përcaktuar me ligj formën, kriteret e përfaqësimit dhe detyrat e saj.
 • Vlerësimi i kuadrit kushtetues të vendit, me një grup të posaçëm ekspertesh të së Drejtës Kushtetuese, vendas dhe të huaj, për të mundësuar kthimin e Republikës Parlamentare dhe funksionimin e saj, bazuar në pavarësinë dhe balancimin e pushteteve.
 • Bashkëpunimi për një vlerësim të drejtë të Reformës në Drejtësi, funksionimi urgjent i Gjykatës Kushtetuese dhe Gjykatës së Lartë, qoftë edhe me një amendim të përkohshëm, për t`i bërë ato funksionale, duke zhvilluar një proçes për të  garantuar integritetin, profesionalizmin dhe pavarësinë e tyre.
 •  Kufizimi i mandatit të Kryeministrit dhe  deputetëve.
 • Të bëhet testi i drogës për Presidentin, Kryeministrin dhe deputetët.
 1. Zgjedhja e Presidentit të Republikës drejpërdrejtë nga populli dhe jo nga mazhoranca apo pazare politike. Zgjerimi i kompetencave të tij në fushën e Sigurisë dhe Drejtësisë.
 1. Krijimi i një sistemi parlamentar me dy dhoma, Senat dhe dhomë e përfaqësuesve. Senati të ushtrojë një pjesë të detyrave dhe kompetencave të Gjykatës Kushtetuese dhe një pjesë tjetër të kompetencave të Gjykatës Kushtetuese t`i kalojnë Gjykatës së Lartë.
 1. Rishikimi i Reformës Administrative, për t`a çuar pushtetin lokal afër dhe në shërbim të njerëzve dhe jo vetëm në qendrat e mëdha urbane, me qëllim kontrollin politik të territorit.

Partitë tona angazhohen në dialog me forcat e tjera politike, duke qenë të hapur për qëndrimet dhe gjykimet e tyre.