Vettingu në polici, procesi do zgjasë më shumë se 2 vite, fillohet nga Drejtori i Përgjithshëm

Përditësuar më: 30/5/2019, ora 18:18

Vettingu në polici, procesi do zgjasë më shumë se 2 vite, fillohet nga Drejtori i Përgjithshëm

Përditësuar më: 30/5/2019, ora 18:18

Pas shumë debateve dhe kthimit te ligjit nga presidenti Meta, tashmë procesi i vettingut në Policinë e Shtetit ka nisur zyrtarisht. 45 dosjet e para do të kalojnë në sitën e komisionit të jashtëm të vlerësimit, ndërkohë që do të nisin me Drejtorin e Përgjithshëm të Policisë, Ardi Veliu.

 Të gjithë efektivët do t’i nënshtrohen tre kritereve: pasurisë, pastërtisë se figurës dhe profesionalizmit në punë.  

Mësohet se dosjet e vetë-deklarimit janë tërhequr nga Komisioni i Jashtëm i Vlerësimit dhe ka nisur puna e shqyrtimit të deklaratave, kërkimit të informacioneve dhe verifikimeve përkatëse. Procesi për 31 drejtuesit e policisë së shtetit, 2 të gardës dhe 12 të Shërbimi për çështjet e brendshme dhe ankesat (SHÇBA) do të mbahet tek godina e Gardës së Republikës.

Për çdo efektiv policie do të zhvillohet seancë e hapur dëgjimore, pas procesit të hetimit administrativ ndërkohë që deri më tani 98% e punonjësve të policisë kanë dorëzuar formularët e vetëdeklarimit, ndërsa procesi pritet të zgjasë më shumë se 2 vite.

Pas përfundimit të fazës së parë, vettingu do të bëhet nga Shërbimi për çështjet e brendshme dhe ankesat. Përfshirja e kësaj strukture u be me kërkesë të ministrit Sandër Lleshaj, sepse sipas tij do t’i kursente buxhetit të shtetit rreth 2.5 milionë dollarë.