Ngadalësimi i ekonomisë, tkurret kredia

Përditësuar më: 31/5/2019, ora 12:09

Ngadalësimi i ekonomisë, tkurret kredia

Përditësuar më: 31/5/2019, ora 12:09

Kredia për ekonominë u tkurr sërish gjatë muajit prill, duke rënë në rreth 545 miliardë lekë, pas një nisjeje pozitive të vitit. Një tkurrje e lehtë në krahasim me një muaj më parë u regjistrua si për segmentin e biznesit, ashtu edhe për individët.

Bizneset duket se po hezitojnë për të zgjeruar veprimtarinë e tyre gjatë kësaj periudhe, çka shoqërohet me tkurrjen e huave për blerje pajisjesh. Ndërsa edhe individët janë më të pasigurt për të kryer investime afatgjata, çka reflektohet në rënien e kredive për shtëpi dhe zhvendosjen drejt konsumit.

Nga ana tjetër, depozitat figurojnë në rritje krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. “Paraja që fle” dhe që nuk investohet në ekonomi, arriti në 998 miliardë lekë në fund të Prillit, teksa raporti i depozitave në euro kundrejt atyre në lek është rritur.