Kume: Kolegji Zgjedhor nuk merr vendime mbi kushtetutshmërinë e një akti

Profesor Kristaq Kume, ish kryetar i KQZ-së, I ftuar në A2 CNN komentoi vendimin e sotëm të Kolegjit Zgjedhor për pjesëmarrjen e Partisë së Unitetit Kombëtar në zgjedhjet vendore, por që në fakt pritej nga politika e vendit si një vulë për legjitimitetin ose jo të 30 qershorit.

Kume nuk surprizohet nga përdorimi politik i vendimit nga dy palët, dhe thotë se  “jemi mësuar, në mënyrë të vazhdueshme kështu janë sjellë”.

Mazhoranca sipas tij  do ta përdorë vendimin si argument më shumë se vullneti i tyre për zgjedhje vendore qëndron brenda kuadrit kushtetues , por profesori nënvizon faktin që trupa gjykuese “nuk mund të marrë vendime për çështje që kanë të bëjnë me kushtetutshmërinë e një akti të caktuar, si ai i dekretit presidencial”.

Në të njëjtën mënyre, sipas tij KQZ-ja dikur e drejtuar prej tij “nuk duhet të merrte përsipër të gjykonte dekretin e presidentit, duhet t’ia linte dikujt tjetër”.

Situata sipas profesorit është drejtpërdrejtë pasojë e mos seriozitetit, të qëllimshëm ose jo , në implementimin e reformës gjyqësore, që “duhej realizuar me kohë” dhe që do të kishte zgjidhur ngërçin e këtyre muajve.

 • LAJMI I FUNDIT | Rama: 30 Qershorin e fituan qytetarët edhe për ne
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Gjithçka vjen pas 30 qershorit duhet ta fitojmë ne për qytetarët
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Shqipëria u kërcënua, u godit, u lëkund, por nuk u rrëzua falë SHBA e BE
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Shqipëria sot është çliruar nga makthi i gjysmës së parë të vitit
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Shqipëria nuk do të shohë më djegie mandatesh
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Shqipëria nuk do të shohë më parti molotovësh
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Ata që ndërmorën këtë aventurë, e pësuan edhe për të tjerët që vijnë pas
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Qëndruam në anën e duhur të historisë
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Zgjedhjet tona të brendshme nuk mund t’i ngjajnë zgjedhjeve të mëparshme
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: S’mund të ketë deputetë që shkojnë te njerëzit javën e fundit të fushatës
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Kush s’i përgjigjet ritmit të 30 qershorit, del nga projekti i vitit 2021
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Reforma në Drejtësi, as nuk diskutohet, as nuk negociohet
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Nuk kam disponim për marrëveshje politike që rrezikon drejtësinë