Maturantët drejt Europës, në 10 ditë, 2600 aplikime për studime jashtë vendit – A2

Maturantët drejt Europës, në 10 ditë, 2600 aplikime për studime jashtë vendit

MATURANTET APLIKOJNE JASHTE VENDIT frame 2406 1100x620
Video

Këtë verë duket se nuk ka qetësi për maturantët.  Kërkojnë mundësi më të mira studimi dhe jashtë Shqipërisë. Qendra e Shërbimeve Arsimore,  këtë periudhë është plot me të rinj.  Aplikojnë për legalizimin e dokumenteve  të shkollës së mesme, për të studiuar në universitetet jashtë vendit. Janë të bindur se në Europë e përtej saj mundësitë janë shumë të mira, ndaj nuk e mendojnë  kthimin në Shqipëri pas studimeve.

Mes aplikantëve për studime jashtë vendit gjen dhe studentë, madje dhe nga ata më aktivët në protestat e dhjetorit. Thonë se kanë vendosur të djegin vitet e universitetit këtu, për t’ia nisur nga e para jashtë.

Nga 36 mijë të rinj që mbyllën këtë vit Maturën Shtetërore, 7% kanë aplikuar deri tani për studime jashtë vendit.

Gjermania, Austria, Franca , Italia dhe Turqia janë shtetet ku të rinjtë kanë aplikuar për të nisur  studimet e larta, kryesisht në degët e Ekonomisë, Mjekësisë dhe Informatikës. Ndërsa një vit më parë, Qendra e Shërbimeve Arsimore legalizoi rreth 15 mijë diploma të maturantëve që aplikuan për jashtë Shqipërisë.