SHBA e shpjegon me një video: Gjykata Kushtetuese e pavarur dhe e paanshme – A2

SHBA e shpjegon me një video: Gjykata Kushtetuese e pavarur dhe e paanshme

Ambasada e SHBA vijon ciklin shpjegues të organeve të reja të drejtësisë. Sot ajo është ndalur te funksionimi i Gjykatës Kushtetuese, që, sipas saj, do të ngrihet me gjykatës të kualifikuar, të paanshëm dhe apolitikë.

SHBA e nis sqarimin me faktin se Gjykata Kushtetuese mund të vendosë përputhshmërinë e një ligji me kushtetutën, e po aq mund të rrezojë edhe qëndrimin e presidentit, kryeministrit dhe agjencive të tjera qeveritare.

Çfarë është Reforma në Drejtësi – Gjykata Kushtetuese

🇦🇱️ | Në videon e kaluar, ju mësuat mbi procesin e vetingut. Këtë javë, ne do të flasim për Gjykatën Kushtetuese. Shihni këtë video për të mësuar se si Shqipëria do të ketë një Gjykatë Kushtetuese funksionale, me gjykatës të kualifikuar, të paanshëm dhe apolitikë. #CfareEshteReformaNeDrejtesi #NdalKorrupsionit🇺🇸️ | In our previous video, you learned about the vetting process. This week, we will talk about the Constitutional Court. Watch the video to learn how Albania will have an operational Constitutional Court with judges who are qualified, impartial, and apolitical. #WhatisJusticeReform #StopCorruption

Gepostet von U.S. Embassy-Tirana am Dienstag, 13. August 2019

Ambasada thotë se “ngelja në klasë e 8 nga 9 gjyqtarë, do të sjellë zëvendësimin e tyre me gjyqtarë të aftë, që nuk duhet të jenë pjesë e një ujdie politike president-parlament, por me rotacion, dhe nëse palët nuk bien dakord, KED do të bëjë renditjen sipas pikëzimit, për t’i dhënë kështu qytetarëve shqiptarë, një drejtësi të barabartë!”.

 Por aktualisht kushtetuesja është jashtë funksionit, dhe e gjithë klasa politike ka hedhur sytë drejt saj për t’i dhënë zgjidhje shumë çështjeve, duke nisur nga zgjedhjet e 30 qershorit, 13 tetori, e deri tek shembja e teatrit.