Kaos në Britaninë e Madhe, Johnson kërcënon Parlamentin me zgjedhje

Lufta mes kryeministrit britanik dhe Parlamentit kalon në një raund të ri. Boris Johnson kërcënon të shpallë zgjedhje të parakohshme më 14 tetor, nëse ligjvënësit do të tentojnë të votojnë për të bllokuar një Brexit pa ujdi.

Sipas kryeministrit, iniciativa do t’i hiqte nga duart shansin për të rinegociuar me Brukselin një ujdi, pa klauzolën e mekanizmit frenues me Irlandën e Veriut: “Nëse ka diçka që mund të na sprapsë në bisedime, është ndjesia në Bruksel se disa parlamentarë do të gjejnë një mënyrë për të anuluar referendumin, apo se ligjvënësit do të votojnë me Jeremy Corbin për një tjetër shtyrje të pakuptimtë. Dua që ta dini se në asnjë rrethanë nuk do t’i kërkojë shtyrje Brukselit”.

Por, me gjithë vendosmërinë e kryeministrit, mes deputetëve konservatorë rritet pakënaqësia dhe gjithashtu numri i atyre që janë të gatshëm të punojnë me laburistët për të shmangur divorcin pa ujdi në 31 tetor. Nga ana e saj, opozita laburiste sforcohet të duket e gatshme për zgjedhje të mundshme dhe ripërtërin akuzat ndaj kryeministrit. Jeremy Corbyn tha: “Qëllimi ynë është të sfidojmë këtë qeveri mbi një Brexit pa ujdi, të mbrojmë vendet e punës dhe standardet e jetesës. Të përpiqemi që ky vend të turret drejt krahëve të Donald Trump dhe një marrëveshje tregtare me SHBA”. 

Sipas disa analistëve, pas pushimit veror, Parlamenti britanik mund të përfshihet nga përplasjet mbi çështjen e Brexit-it; nga njëra anë do të jenë deputetët që duan të marrin kontrollin e axhendës parlamentare dhe nga ana tjetër opozitarët e divorcit pa ujdi. Nëse qeveria do të mundej me një shumicë prej 2/3, do t’i hapej rruga zgjedhjeve të parakohshme.

 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Edi Rama në konferencë për shtyp
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama flet për çështjen e negociatave: Kam komunikuar me Macron
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama: E vërteta është ajo që kam thënë prej disa kohësh
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Kemi marrë një refuzim për të hapur mbrëmë negociatat
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Rruga jonë është e njëjta pa asnjë ndryshim
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Ato që kemi bërë deri tani janë për vendin
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Do të vazhdojmë me plotësimin e parakushteve
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Do plotësohet kërkesat për funksionimin e shtetit e institucioneve
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Kjo është një qasje interesash shumë më e madhe se ne
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Kjo është një qasje interesash shumë më e madhe se ne
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Dje konflikti u shpalos, kryeministri italian e cilësoi gabim historik
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Franca është në të drejtën e vetë të kërkojë ndryshimin e rregullave
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Kancelarja ka bërë gjithçka që Këshilli mos përfundonte pa tekst
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Të vazhdojmë rrugën e nisur, nuk ka alternativë
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Shqipëria evropiane nuk është një nga planet
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Nuk shoh arsye t’i kërkoj parlamentit një mocion besimi
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Maqedonia ka 14 vjet që pret të hapë negociatat, ndryshoi dhe emrin
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Asnjëherë nuk ka qenë një opsion ndarja e Shqipërisë nga Maqedonia
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama: Procesi është bërë gjithnjë dhe më i vështirë dhe më kërkues
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Edi Rama: Macron ishte brutalisht i hapur për atë që tha
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama: Macron vuri në pikëpyetje të gjithë metodologjinë e negociatave
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama: Në fazën që ne kërkojmë të hyjmë transferohet dija e BE
 • LAJMI I FUNDIT | Negociatat me BE, Edi Rama: Shtimi i bishtave nuk është korrekt
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Iu kërkova të thonë nëse duan ta mbyllin procesin e zgjerimit
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Takimi i radhës për Shengenin ballkanin do të mbahet më 10 nëntor
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: E rëndësishme që Kosova të marrë pjesë në të gjitha këto tryeza