Kinezët zbulojnë diçka sekrete në Hënë

le orme del rover yu tu in avvicinamento al cratere 1206538 1 600x338

Ajo e 28 korrikut ishte një ditë si të tjerat, në qendrën e kontrollit hapësinor kinez. Shkencëtarët po kontrollonin lëvizjet e robotit Yu-Tu 2, që i dërguar në Hënë nga sonda Chang’e 4 janarin e kaluar po kryen një seri kërkimesh dhe analizash në pjesën e errët të satelitit tonë.

Nga Toka, drejtuesit e misionit po përgatiteshin të fiknin mjetin lëvizës, për ta mbrojtur nga rrezet e ngrohta të ditës hënore (që zgjat rreth 2 javë tokësore).   

Po prisnin fotografitë e fundit, duke i konsideruar si rutinë. Por ajo që panë, i befasoi.

Sipas burimeve të pakonfirmuara zyrtarisht nga autoritetet,  pamjet tregonin një krater të vogël, brenda së cilit gjendej diçka e pazakontë, një material ndriçues, i ngjashëm me xhelatinë.

Shkencëtarët vendosën të  mbajnë të ndezur Yu-Tu 2, për ta lëvizur në një pozicion më të favorshëm për ta fotografuar. Pamjet e reja ende po priten, dhe nuk janë shpërndarë. Sipas deklaratave paraprake, shkencëtarët mendojnë se mund të jetë një material qelqi, rezultat i impaktit me një meteor. Duhet të presim pamjet e qarta, por me Pekinin nuk i dihet kurrë.  

  • LAJMI I FUNDIT | “Absolut 4”, Sfidat për zgjedhje të lira!
  • LAJMI I FUNDIT | “Absolut 4”, i ftuar Komisioneri Shtetëror i Zgjedhjeve, Ilirjan Celibashi
  • LAJMI I FUNDIT | “Absolut 4”, i ftuar ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi
  • LAJMI I FUNDIT | “Absolut 4”, të ftuar dhe analistët Edlira Gjoni dhe Mentor Kikia
  • LAJMI I FUNDIT | Celibashi shpjegon në “Absolut 4” mënyrën si duhet të votojmë në zgjedhje
  • LAJMI I FUNDIT | Dështimi për votën e emigrantëve, Celibashi: Procesi ishte shumë kritik
  • LAJMI I FUNDIT | Celibashi: Nuk donim të vinim në diskutim kredibilitetin e këtij procesi
  • LAJMI I FUNDIT | Dështimi për votën e emigrantëve, Celibashi: Njëra nga palët nuk do ta pranonte
  • LAJMI I FUNDIT | Blendi Klosi: Synojmë të marrim 5 mandate në qarkun e Beratit
  • LAJMI I FUNDIT | Blendi Klosi: Rikthimi i votës së majtë garanton mandatin e 5 në Berat