Loja 500-vjeçare me top që po rikthehet në modë

Një grup të rinjsh meksikanë kanë nisur të ringjallin një lojë të lashtë me top, që dikur luhej nga Aztekët, Majat dhe Inkasit.

Ulama ishte një lojë që luhej kryesisht në Amerikën Qendrore dhe të Jugut, më shumë se pesë shekuj më parë, para se konkuistadorët të mbërrinin aty në vitin 1519. Lojtarët duhet të pasojnë topin, që peshon deri në 4 kg, me vithe.

Edhe pse ka teori që thonë se loja ka pasur disa variante, shumica bien dakord që ajo zhvillohej mes dy skuadrave kundërshtare. Në disa versione loja luhej brenda një oborri me gurë dhe topi duhej futur në një kosh, të ngjashëm me atë të basketbollit, por të rrotulluar 45 gradë.

Por edhe pse ka pasur përpjekje për të risjellë lojën në jetë në disa zona indigjene të Meksikës, vetëm së fundmi është ndërtuar një fushë në kryeqytet ku mund të praktikohet ky sport.

  • LAJMI I FUNDIT | “Absolut 4”, Sfidat për zgjedhje të lira!
  • LAJMI I FUNDIT | “Absolut 4”, i ftuar Komisioneri Shtetëror i Zgjedhjeve, Ilirjan Celibashi
  • LAJMI I FUNDIT | “Absolut 4”, i ftuar ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi
  • LAJMI I FUNDIT | “Absolut 4”, të ftuar dhe analistët Edlira Gjoni dhe Mentor Kikia
  • LAJMI I FUNDIT | Celibashi shpjegon në “Absolut 4” mënyrën si duhet të votojmë në zgjedhje
  • LAJMI I FUNDIT | Dështimi për votën e emigrantëve, Celibashi: Procesi ishte shumë kritik
  • LAJMI I FUNDIT | Celibashi: Nuk donim të vinim në diskutim kredibilitetin e këtij procesi
  • LAJMI I FUNDIT | Dështimi për votën e emigrantëve, Celibashi: Njëra nga palët nuk do ta pranonte
  • LAJMI I FUNDIT | Blendi Klosi: Synojmë të marrim 5 mandate në qarkun e Beratit
  • LAJMI I FUNDIT | Blendi Klosi: Rikthimi i votës së majtë garanton mandatin e 5 në Berat