Pezullohet parlamenti britanik, ligjvënësit refuzojnë sërish zgjedhjet e parakohshme

Boris Johnson mori një tjetër jo të prerë për mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme në 15 tetor. Për herë të dytë ligjvënësit votuan kundër kërkesës së kryeministrit, në ditën kur nisi periudha 5 javore e pezullimit të parlamentit. Në total 293 deputetë mbështetën mocionin e Johnson, shumë më pak nga sa nevojitej.

Më herët, opozita konfirmoi se nuk do ta mbështeste mbajtjen e zgjedhjeve në muajin tetor, me pretendimin se më parë duhet të implementohet një ligj që parandalon Brexit pa ujdi.

“Unë nuk i dua zgjedhjet, por kam pranuar realitetin se ato janë e vetmja mënyrë për të zgjidhur ngërcin e për t’i shërbyer interesit kombëtar. Ato mund t’i japing kryeministrit mandatin më të fortë të mundshëm për të negociuar me Brukselin”, deklaroi Johnson

31 tetori është data kur Britania pritet të shkëputet nga unioni, pavarësisht faktit nëse një marrëveshje është arritur ose jo me Brukselin. Por një pr.ligj i ri që mori mbështetjen e dy dhomave të parlamentit, kërkon shtyrje të afatit deri më 31 janar të 2020-s nëse ujdia nuk arrihet. Parlamenti u pezullua zyrtarisht në orën 02:00 të së martës dhe do të rinisë punimet më 14 tetor, pak më shumë se dy javë para skadimit të afatit të Brexit.  Një grup laburistësh protestuan kundër kësaj mase, duke mbajtur në duar pankarta me fjalën ‘të heshtur’.  Kryetari i Dhomës së Komunëve, John Bercow njoftoi dorëheqjen, pikërisht ndërsa pritej të drejtonte parlamentarët në procesin drejt dhomës së lordëve, për të shënuar pezullimin e parlamentit.

 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Edi Rama në konferencë për shtyp
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama flet për çështjen e negociatave: Kam komunikuar me Macron
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama: E vërteta është ajo që kam thënë prej disa kohësh
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Kemi marrë një refuzim për të hapur mbrëmë negociatat
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Rruga jonë është e njëjta pa asnjë ndryshim
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Ato që kemi bërë deri tani janë për vendin
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Do të vazhdojmë me plotësimin e parakushteve
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Do plotësohet kërkesat për funksionimin e shtetit e institucioneve
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Kjo është një qasje interesash shumë më e madhe se ne
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Kjo është një qasje interesash shumë më e madhe se ne
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Dje konflikti u shpalos, kryeministri italian e cilësoi gabim historik
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Franca është në të drejtën e vetë të kërkojë ndryshimin e rregullave
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Kancelarja ka bërë gjithçka që Këshilli mos përfundonte pa tekst
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Të vazhdojmë rrugën e nisur, nuk ka alternativë
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Shqipëria evropiane nuk është një nga planet
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Nuk shoh arsye t’i kërkoj parlamentit një mocion besimi
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Maqedonia ka 14 vjet që pret të hapë negociatat, ndryshoi dhe emrin
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Asnjëherë nuk ka qenë një opsion ndarja e Shqipërisë nga Maqedonia
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama: Procesi është bërë gjithnjë dhe më i vështirë dhe më kërkues
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Edi Rama: Macron ishte brutalisht i hapur për atë që tha
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama: Macron vuri në pikëpyetje të gjithë metodologjinë e negociatave
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama: Në fazën që ne kërkojmë të hyjmë transferohet dija e BE
 • LAJMI I FUNDIT | Negociatat me BE, Edi Rama: Shtimi i bishtave nuk është korrekt
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Iu kërkova të thonë nëse duan ta mbyllin procesin e zgjerimit