Qyteti i lashtë turk që po zhduket nën ujë

Qyteti i vogël turk Hasankeyf, i vendosur në juglindje të vendit, ku shumica e popullsisë janë kurdë, është i dënuar të zhduket në muajt e ardhshëm, edhe pse njerëzit kanë banuar aty prej 12 mijë vitesh.

Një liqen artificial, pjesë e një projekti për një hidrocentral, do ta përmbyt totalisht. Diga, e cila do të jetë e dyta më e madhe në Turqi, merr ujë nga lumi Tigër, duke shkaktuar edhe protesta nga Iraku, pasi mund të krijojë mungesë të ujit të pijshëm atje.

Banorët e qytetit turk po zhvendosen në një zonë aty pranë, ku do të ngrihet Hasankeyf i ri, ndërsa artefaktet historike janë transportuar jashtë zonës së rrezikut.

  • LAJMI I FUNDIT | “Absolut 4”, Sfidat për zgjedhje të lira!
  • LAJMI I FUNDIT | “Absolut 4”, i ftuar Komisioneri Shtetëror i Zgjedhjeve, Ilirjan Celibashi
  • LAJMI I FUNDIT | “Absolut 4”, i ftuar ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi
  • LAJMI I FUNDIT | “Absolut 4”, të ftuar dhe analistët Edlira Gjoni dhe Mentor Kikia
  • LAJMI I FUNDIT | Celibashi shpjegon në “Absolut 4” mënyrën si duhet të votojmë në zgjedhje
  • LAJMI I FUNDIT | Dështimi për votën e emigrantëve, Celibashi: Procesi ishte shumë kritik
  • LAJMI I FUNDIT | Celibashi: Nuk donim të vinim në diskutim kredibilitetin e këtij procesi
  • LAJMI I FUNDIT | Dështimi për votën e emigrantëve, Celibashi: Njëra nga palët nuk do ta pranonte
  • LAJMI I FUNDIT | Blendi Klosi: Synojmë të marrim 5 mandate në qarkun e Beratit
  • LAJMI I FUNDIT | Blendi Klosi: Rikthimi i votës së majtë garanton mandatin e 5 në Berat