Tërmeti, mekanizmi i Mbrojtjes Civile Europiane do nisë ndërhyrjen në Shqipëri

Mekanizmi i Mbrojtjes Civile Europiane do nisë ndërhyrjen në Shqipëri, pas tërmetit të 21 Shtatorit.

“Ishte një test se çfarë potenciale të jashtëzakonshëm ka ky mekanizëm. Ishte një test që tregon se jemi në drejtimin e duhur sa i takon koordinimit, organizimit, në raste të tilla të fatkeqësive natyre apo të emergjencave civile për të ndërtuar një mekanizëm të mbrojtjes civile moderne dhe funksional”, tha Olta Xhaçka, ministre e Mbrojtjes, pas një takimi me Ambasadorin e BE në vendin tonë.

Në anën tjetër, Luigi Soreca, vlerësoi punën e parë nga autoritetet shqiptare pas tërmetit të fuqishëm, ndërsa theksoi mbështetjen e strukturave të BE në këto momente të vështira, siç i quajti ai.

“Dua të përshëndes autoritete shqiptare që reaguan menjëherë dhe që ishin pranë qytetarëve që patën nevojë. Shqipëria është afër zemrave tona, por edhe afër shqetësimeve tona. Të gjitha strukturat e BE janë afër Shqipërisë në këto momente të vështira. U deshën vetëm pak ditë pas aktivizimit të këtij mekanizmi mbrojtjeje që ai të ishte funksional. Ne kemi punuar ngushtësisht me autoritetet shqiptare për të paktën dy javë. Ne kemi ofruar mbështetje teknike për disa vende të tjera. Ju mund ta shihni sesa e zgjeruar është oferta”, tha Soreca.

 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Edi Rama në konferencë për shtyp
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama flet për çështjen e negociatave: Kam komunikuar me Macron
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama: E vërteta është ajo që kam thënë prej disa kohësh
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Kemi marrë një refuzim për të hapur mbrëmë negociatat
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Rruga jonë është e njëjta pa asnjë ndryshim
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Ato që kemi bërë deri tani janë për vendin
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Do të vazhdojmë me plotësimin e parakushteve
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Do plotësohet kërkesat për funksionimin e shtetit e institucioneve
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Kjo është një qasje interesash shumë më e madhe se ne
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Kjo është një qasje interesash shumë më e madhe se ne
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Dje konflikti u shpalos, kryeministri italian e cilësoi gabim historik
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Franca është në të drejtën e vetë të kërkojë ndryshimin e rregullave
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Kancelarja ka bërë gjithçka që Këshilli mos përfundonte pa tekst
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Të vazhdojmë rrugën e nisur, nuk ka alternativë
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Shqipëria evropiane nuk është një nga planet
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Rama: Nuk shoh arsye t’i kërkoj parlamentit një mocion besimi
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Maqedonia ka 14 vjet që pret të hapë negociatat, ndryshoi dhe emrin
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Asnjëherë nuk ka qenë një opsion ndarja e Shqipërisë nga Maqedonia
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama: Procesi është bërë gjithnjë dhe më i vështirë dhe më kërkues
 • LAJMI I FUNDIT | Kryeministri Edi Rama: Macron ishte brutalisht i hapur për atë që tha
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama: Macron vuri në pikëpyetje të gjithë metodologjinë e negociatave
 • LAJMI I FUNDIT | Edi Rama: Në fazën që ne kërkojmë të hyjmë transferohet dija e BE
 • LAJMI I FUNDIT | Negociatat me BE, Edi Rama: Shtimi i bishtave nuk është korrekt
 • LAJMI I FUNDIT | Rama: Iu kërkova të thonë nëse duan ta mbyllin procesin e zgjerimit