Kush është opozitari i përjetshëm që pritet të drejtojë Kosovën? – A2

Kush është opozitari i përjetshëm që pritet të drejtojë Kosovën?

Por kush është Albin Kurti, i cili pritet të jetë kryeministri i ri i Kosovës me vullnetin e plotë të sovranit. Albin Kurti, lideri dhe themeluesi i Lëvizjes Vetëvendosje, do të spikaste në politikë, por pa e provuar pushtetin në qeverisje.  

Albin Kurti lindi më 24 mars 1975 në Prishtinë. Ai filloi të spikasë gjatë periudhës së luftës nisur nga viti 1997, pasi në rezistencë kundër Milosheviçit, Albini u bë pjesë e Unionit të Pavarur të Studentëve të Universitetit të Prishtinës. Grupi, me anë të protestave dhe të mosbindjes civile, kërkonte lirimin e ambienteve universitare nga pushtimi serb.  

Ai ishte njëri ndër udhëheqësit e protestës historike studentore më 1 tetor 1997, e cila u shtyp brutalisht nga policia e Milosheviçit. Ai do të arrestohej në atë kohë, por si rezultat i presionit ndërkombëtar u lirua më 7 dhjetor 2001.

Më 23 prill 2003 Albini u diplomua në fakultetin e shkencave kompjuterike dhe telekomunikacionit në Universitetin e Prishtinës dhe vazhdoi të jetë aktivist i të drejtave të njeriut dhe atyre civile. Pas çlirimit të Kosovës, Kurti punoi si aktivist në Rrjetin e Aksionit për Kosovën dhe në 2005 u themelua Vetëvendosja.

Me kalimin e kohës, Lëvizja Vetëvendosje u kthyer në parti, e cila ishte gjithmonë e gatshme të zgjidhte opozitën sesa një marrëveshje për pushtet.

Por problemet nuk kishin të ndalur për Kurtin, edhe njëherë, tashmë në Kosovën e pasluftës ai do të shikonte sërish qelinë e burgut. Në vitin 2017 ai u arrestua bashkë me dy deputetë të tjerë pas përfundimit të një proteste të partive opozitare kundër marrëveshjeve me Serbinë dhe kundër asaj për shënimin e kufirit me Malin e Zi.

Shkarkoni aplikacionin e A2