Në pritje të Francës, Holanda pa qëndrim deri në Këshillin Europian – A2

Në pritje të Francës, Holanda pa qëndrim deri në Këshillin Europian

MB PARLAMENTI HOLLANDE frame 304 1100x620

Edhe pas diskutimeve në Parlament, qeveria holandeze nuk ka një votë ende të qartë për hapjen e negociatave të Shqipërisë me Bashkimin Europian. Deri tani është në fuqi mocioni i qershorit kundër hapjes së negociatave, por sipas këtij parashtrimi nga ambasada holandeze asgjë nuk është kategorike.

Holanda rithekson se vlerësimi i dy vendeve duhet të bëhet sipas meritës, ku fillimisht për Maqedoninë e Veriut veçon marrëveshjen e Prespës dhe rezultatet në Prokurorinë e Posaçme, ndërsa kërkon pavarësi të kësaj prokurorie në rastet e ardhshme të korrupsionit në nivelet e larta.

Për Shqipërinë, Holanda e mirëpret punën e madhe dhe hapat e ndërmarra në vitin e fundit, por thekson se më shumë punë duhet bërë në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Burimet pohuan se edhe pse ne parim është ende jo, Holanda la mbrëmë një shteg hapur për të votuar si Gjermania për çeljen me kushte të negociatave me Shqipërinë, por vendimin final pritet ta marrë pasi të shohë votën e Francës më 15 tetor në mbledhjen e ministrave të Jashtëm të unionit.

Sipas po të njëjtave burime një ”Po” franceze do ta kthente qeverinë holandeze në Parlament për të unifikuar qëndrimin me dy shtetet kryesore të unionit në votën e krerëve të shteteve të unionit më 18 tetor.

Qëndrimi i Holandës

–  Vendet kandidate duhet të përmbushin kushtet strikte përpara se të bëjnë një hap tjetër në procesin e integrimit.

–  Holanda ndjek në mënyrë kritike progresin në të dyja vendet dhe është e mendimit se Këshilli duhet të vlerësojë secilin vend sipas meritave.

–  Në Qershor 2018, Këshilli parashtroi një sërë kriteresh për t’u përmbushur nga Maqedonia e Veriut para hapjes së negociatave. Progresi i bërë është inkurajues. Gjithashtu marrëveshja e Prespës është një shembull për rajonin. Vazhdimësia e rasteve të ndërmarra nga Prokuroria Speciale është siguruar me dorëzimin tek Prokurori i Përgjithshëm. Një hap i rëndësishëm që ende duhet të ndërmerret është miratimi i ligjit që garanton prokurorinë e pavarur në rastet e ardhshme të korrupsionit në nivelet e larta.

–  Këshilli ka parashtruar një sërë kriteresh për t’u përmbushur nga Shqipëria përpara hapjes se negociatave. Holanda e mirëpret punën e madhe dhe hapat e ndërmarra në vitin e fundit. Holanda mendon se më shumë punë duhet bërë në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.