“El Pais” për Ermonela Jahon: Artiste e kompletuar

jaho 600x338
Ermonela Jaho, Alexander Vinogradov dhe Jorge de León

“Duket se me vetëm dy masa, sopranoja shqiptare Ermonela Jaho është në gjendje të na emocionojë. Ajo është një artiste e kompletuar, e cila të bën të dorëzohesh përpara pianisimo-ve të saj (akute) dhe besueshmërisë në regjistrin e ulët”.

Kështu shkruan gazeta prestigjioze spanjolle “El Pais” për sopranon shqiptare Ermonela Jaho, për të cilën thotë se “qëndron mbi të gjithë këngëtarët e tjerë, sidomos kur aftësitë e saj muzikore kombinohen me përbindëshin aktrues përbrenda saj”, pasi Ermonela Jaho interpretoi veprën e Puccinit, “Turandot”, në 20-vjetorin e rihapjes së teatrit “Liceu” në Barcelonë.

“Ajo e kontrollon këtë përbindësh gjithë kohës për t’ia ofruar shikuesit në shkëmbimin e parë. Kjo ishte arsyeja pse hyrja e saj e parë qiellore, në fillim të veprës, u vlerësua nga publiku. Kjo është arsyeja pse vdekja e saj, në aktin e tretë, ishte prekëse. Jaho është, pa dyshim, një nga ata zërat e shkëlqyer që hedhin magjinë e vetë mbi ajrin magjik që rrjedh në kutinë e bukur skenike të Liceu, një teatër që krenohet të kërkojë dhe tërheqë zërat më të mire ndërkombëtare të momentit. Mision i kryer”, lexohet në artikull.