Negociatat, Qeveria holandeze: Zhvillimet me ligjin e medias shqetësuese, por Shqipëria ka bërë përparime

blok dokumenti 1100x620

A2 ka mundur të mësojë qëndrimin që do të mbajnë Vendet e Ulëta në samitin e marsit të Komisionit Europian, ku pritet të japin një “po” me kushte për Shqipërinë sa i përket vendimit për hapjen e negociatave. Ndërkohë që për Maqedoninë e Veriut, mësohet se nuk ka kushte dhe vendimi është pozitiv.

Në letrën që Ministri i Jashtëm Stef Blok i ka dërguar parlamentit renditen kushtet për Shqipërinë si ngritja e Gjykatës Kushtetuese, përfundimin e procesit të vetingut, rikthimit në funksion të Gjykatës së Lartë dhe ligji për mediat, për të cilin pritet një opinion nga Komisioni i Venecias.

“Qeveria i konsideron zhvillimet e fundit në lidhje me ligjin e ri të mediave në Shqipëri si çështje shqetësuese pasi ato i përkasin interesave të pavarësisë së mediave. Sidoqoftë qeveria është e mendimit se Shqipëria ka arritur përparim të dukshëm në përmbushjen e kushteve të përcaktuara nga Këshilli në qershor 2018. Për shembull, angazhimi i qeverisë shqiptare për planin e veprimit të Task Force të Veprimit Financiar  është inkurajues. Për më tepër, Struktura Speciale Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK) tani është operacional dhe strukturat kryesore gjyqësore janë krijuar. Për më tepër, Shqipëria po krijon një rekord të duhur në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Në ekuilibër, qeveria mund, në parim, të mbështesë rekomandimin e Komisionit për të hapur negociatat e pranimit me Shqipërinë”

Qëndrimi i qeverisë holandeze për negociatat

Megjithatë, Holanda thekson se negociatat në një Konferencë Ndërqeveritare (të vendeve anëtare të BE-së dhe Shqipërisë nuk mund të fillojnë, zyrtarisht derisa qeveria të ketë vërtetuar se është bërë përparim i mjaftueshëm i mëtejshëm në kushtet e përcaktuara nga Këshilli në përfundimet e qershorit 2018.

“Konkretisht, kjo kërkon përparim në procesin e verifikimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve publik dhe në krijimin e strukturave të pavarura gjyqësore siç parashikohet nga reforma kushtetuese, si dhe në përfundimin e krijimit të organeve të specializuara, përkatësisht SPAK dhe Byrosë Kombëtare të Hetimit (NBI) dhe gjykata e lidhur Për më tepër, Shqipëria duhet të forcojë rekordin e saj të hetimeve proaktive, ndjekjeve penale dhe dënimeve përfundimtare në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, përfshirë në një nivel të lartë”

Qëndrimi i qeverisë holandeze për negociatat

Kërkesa e qeverisë së vendeve të ulëta do të diskutohet nga Parlamenti në datën 17 mars dhe pritet që ky i fundit të japë një miratimin për ministrin e Jashtëm, për qëndrimin që do të mbajë Holanda  në mbledhjen e Këshillit Europian në 24-25 mars.