Negociatat me Shqipërinë, A2 zbardh pyetjet e parlamentit holandez për ministrin Blok

880x495 cmsv2 12d4c265 94d4 53b7 992d 06656d0803ee 3108978 600x338

Anëtarët e parlamentit holandez i janë drejtuar me disa pyetje ministrit të tyre të Jashtëm, Stef Blok pas propozimit të tij për hapjen e negociatave me Shqipërinë duke vendosur disa kushte.

Duke qenë se seanca e parlamentit ku do të diskutohej për rrugëtimin europian të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut u shty për shkak të situatës së krijuar nga koronavirusi, krerët e grupeve i kanë dërguar me shkrim pyetjet e tyre për shefin e diplomacisë.

Ligjvënësit kanë shprehur shqetësimin e tyre referuar plotësimit të Gjykatës Kushtetuese sikurse edhe ligjit për median, për te cilin edhe vetë qeveria, sugjeron që të implementohet sipas rekomandimeve që do të jape Komisioni i Venecias.

Sipas pyetjeve që disponon A2, më skeptik ndër radhët e parlamentit holandez është grupi i Unionit Kristian, të cilët thonë se Maqedonia e Veriut i ka plotësuar kushtet, ndërsa për Shqipërinë, shqetësim mbetet lufta ndaj korrupsionit, krimit të organizuar, reforma në drejtësi dhe ligji për mediat.

Pyetjet që ligjvënësit holandezë i kanë drejtuar ministrit Blok

Anëtarët e grupit të Unionit Kristian kanë këmbëngulur gjithmonë që vendet kandidate të gjykohen në bazë të meritave të tyre për përparimin në përmbushjen e kushteve për hapjen e negociatave të pranimit. Prandaj, anëtarët e fraksionit të Unionit të krishterë besojnë se Maqedonia e Veriut ka bërë përparim të mirë, për shembull, në zbatimin e ligjeve të miratuara më parë që çojnë në procedura më transparente për emërimet e reja të gjyqtarëve dhe trajtimin e korrupsionit. Anëtarët e fraksionit të Unionit të Krishterë pajtohen me kabinetin që Maqedonia e Veriut i ka përmbushur kushtet për fillimin e negociatave të pranimit. Për Shqipërinë, anëtarët e Grupit Christian Union janë të shqetësuar për vazhdimin e hapave të Shqipërisë në luftimin e korrupsionit dhe krimit të organizuar dhe reformimin e gjyqësorit.

Zhvillimet e fundit në ligjin e mediave gjithashtu krijojnë shqetësime për pavarësinë e mediave në vend. Në bazë të përparimit në Shqipëri, qeveria në parim mund të pajtohet me rekomandimin e Komisionit për hapjen e negociatave të pranimit. Por përpara se negociatat e pranimit në të vërtetë të hapen, Shqipëria do të duhet të ndërmarrë shumë hapa për të demonstruar një rekord të duhur. Përveç kushteve shtesë të Kabinetit për një konferencë ndërqeveritare, anëtarët e Grupit të Unionit Kristian propozojnë që të gjitha rekomandimet e Komisionit të Venecias të zbatohen sipas mendimit të tij të 6 Marsit; implementimi i planit të veprimit të Task Force të Veprimit Financiar (FATF) do të duhet të hiqet nga lista gri; implementimi i rekomandimeve të Komisionit të Venecias për ligjin për median; progres i mëtejshëm i dukshëm në rrugën e duhur në lidhje me adresimin e korrupsionit dhe krimit të nivelit të lartë.

Agjenda e shënuar sugjeron që Shtetet Anëtare e shoqërojnë rregullimin e metodologjisë me një vendim pozitiv për të hapur negociatat e pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Anëtarët e fraksionit të Unionit të Krishterë kërkojnë nga kabineti qeveritar që ta diskutojë këtë më në detaje.

Anëtarët e grupit të PS po pyesin kabinetin se sa i madh ka luajtur mekanizmi i ri i pranimit në vendimin për të qenë pozitiv ndaj Shqipërisë në hapjen e negociatave të pranimit. Cila ka qenë pika e saktë e përgjimit përmes së cilës kabineti qeveritar tani është në favor të hapjes së negociatave? Anëtarët pyesin kabinetin se cilat do të jenë pasojat konkrete tani. Këta anëtarë pyesin kabinetin nëse kabineti është në dijeni të qëndrimeve të Francës dhe Danimarkës në lidhje me këtë temë? A do të thotë kjo që, për momentin, të gjitha vendet tani janë në favor të hapjes së negociatave të pranimit? A nuk e gjen kabineti kohën e këtij vendimi shumë të pakëndshëm, saktësisht në momentin kur nuk ka debat fizik për këtë temë të rëndësishme aktualisht, është i mundur, pyesni anëtarët e grupit të PS?

Nëse merret një vendim mbi Shqipërinë, anëtarët e grupit CDA kërkojnë që të vendoset në mënyrë të qartë që një konferencë ndërqeveritare (IGC), dhe kështu hapja e kapitujve, mund të bëhet vetëm nëse plotësohen të gjitha kushtet e përmendura në letër dhe Për më tepër, Shqipëria po adreson gjithashtu rekomandimet në raportin e ardhshëm të Komisionit të Venecias për Gjykatën Kushtetuese. Këta anëtarë kërkojnë nga kabineti që të marrë përsipër t’i raportojë Shtëpisë mbi përparimin e secilës prej kushteve, në mënyrë që Dhoma të mund të përcaktojë nëse këto janë përmbushur përpara se të jepte dritën e gjelbër diku.

Pritet që Ministri i Jashtëm, Blok t’iu përgjigjet këtyre pyetjeve brenda javës dhe pas kësaj parlamenti do të dalë me një qëndrim zyrtar për çështjen e negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut në fillim të javës që vjen.