Engel: Presioni ndaj Prishtinës për tarifën i pabalancuar

engel kosova frame 527 1100x620

“Të thuash që Shtetet e Bashkuara dhe Kosova kanë një marrëdhënie të ngrohtë dhe të ngushtë do të ishte nënvlerësim i lidhjeve tona”.

Kështu e nis deklarëtën e tij kongresmeni amerikan Eliot Engel, kryesues i Komitetit për Marrëdhënie me Jashtë në Dhomën e Përfaqësuesve, teksa komentoi marrëveshjet mes SHBA dhe Kosovës. Ai shprehet i shqetësuar mbi qasjen e administratës së Trump për Kosovën.

Engel thekson se presioni që i është imponuar Prishtinës për tarifat është i pabalancuar. “Diplomatët serbë po lëvizin nëpër vende të ndryshme të globit duke bërë presion për të tërhequr pavarësinë e Kosovës dhe Serbia po i thellon marrëdhëniet me Moskën, duke blerë sasi të konsiderueshme të armatimit rus.

Në fakt, nën Aktin Kundër Kundërshtarëve të Amerikës përmes Sanksioneve (CAATSA) të miratuar nga Kongresi, pas ndërhyrjes së Rusisë në zgjedhjet e vitit 2016, këto blerje të armëve kërkojnë nga Administrata të vendosë sanksione ndaj Serbisë. Ne as që i kemi imponuar ato sanksione dhe as nuk kemi bërë presion mbi Serbinë për t’i dhënë fund përpjekjeve të saj për të tërhequr njohjen e pavarësisë së Kosovës”, thuhet në deklaratën e kongresimenit.

Më tej, ai thekson se diçka nuk është në rregull me politikën e SHBA-së dhe ne duhet ta korrigjojmë atë. “Ne duhet të fillojmë me ribalancimin e qasjeve tona ndaj Serbisë dhe Kosovës. Ne duhet të punojmë me aleatët tanë evropianë për t’i trajtuar të dy vendet si partnerë të pavarur dhe sovranë, duke zbatuar standarde të qëndrueshme për të dy palët ndërsa përpiqemi të rinisim bisedimet e paqes. Kur ligji amerikan thotë se duhet të sanksionojmë Serbinë për shkak të lidhjeve të saj të sigurisë me Rusinë, kjo duhet të ndodhë”.