Shkëputja e masivit shkëmbor në Koman, “na ka shpëtuar vetëm fati”

Përditësuar më: 11/5/2020, ora 13:12

Shkëputja e masivit shkëmbor në Koman, “na ka shpëtuar vetëm fati”

Përditësuar më: 11/5/2020, ora 13:12

Pak ditë më parë në Koman, disa pamje të frikshme të xhiruara rastësisht, treguan një masiv shkëmbor që u shkëput duke rrezikuar jetën e dhjetëra banorëve që kanë banesat poshtë masivit shkëmbor.

Një banor i zonës tregon rrezikun që i kanoset nga rëniet e shkëmbinjve, fenomen ky i cili është i përsëritur dhe më i shpeshtë pas ndërtimit të digës së hidrocentralit të Komanit.

“Shkëmbinjtë janë bërë më të rrezikshëm 30 vitet e fundit. Një rrotullim tjetër mjaftonte, dhe do të shkonin deri te shtëpitë. Pas ndërtimit të hidrocentralit këto raste janë shpeshtuar”, thotë Martin Kola, një nga banorët e banesave.

Mark Babani

Situata e rrezikshme pranohet edhe nga Mark Babani,  kryetar i bashkisë së Vaut të Dejës, që mbulon edhe zonën e Komanit.

“Me thënë të drejtën situata është e frikshme, ato shtëpi rrezikojnë vërtetë shumë, kemi pasur  fat deri më tani. Por ne do të bëjmë një relacion që do të përcjellim në prefekturë dhe në Ministrinë e Mbrojtjes, të shohim reagimin e Shtetit”, deklaroi për A2 Babani.

Si për ironi të fatit zona ku ndodhen banesat e rrezikuara nga rëniet e shkëmbinjve është zonë e shpronësuar, por vetë banorët shprehen se ata nuk kanë marrë asnjë lek që të zhvendosen dhe të mos jenë të rrezikuar.

“Ky është vend i shpronësuar, por nuk kemi marrë asnjë lek as nga hidrocentrali, as nga monizmi, as nga demokracia, i kërkojmë shtetit të na nxjerrë nga këtu, se nuk kemi mundësi të ikim vetë”, thotë i brengosur Martini, që sheh çdo ditë e më shumë jetën e tij dhe banorëve të tjerë në rrezik.