Më shumë aktorë dhe staf jo të bardhë, kushtet e reja të çmimeve Oscar

hypatia h 502079501ffaa286c943bedd6fbc1322 h f2927dafd9f00a91c5beccaf50fc9f53 1100x620

Pesë vite pasi hashtagu “#OscarsSoWhite” shkaktoi debat, grupi pas çmimeve më të famshme kinematografike ka vendosur disa kushte të reja për pranimin e filmave brenda garës së përvitshme.

Akademia e Arteve dhe Shkencave, në SHBA, deklaroi të martën se filmat do të duhet të plotësojnë disa kritere sa i përket përfaqësimit në mënyrë që të lejohen të konkurrojnë, duke filluar nga viti 2024. Nisma, e quajtur “Aperture 2025” – “Hapja 2025”, kërkon që filmat të kenë të paktën 30% të kastit të aktorëve nga kategoritë e nënpërfaqësuara. Kritere të ngjashme duhen plotësuar edhe sa i përket punonjësve që punojnë për realizimin e filmit dhe gjithë skuadrës që merret me promovimin e prodhimit kinematografik. Ndryshimet janë përshtatur nga rregullorja e re e Institutit Britanik të Filmit.

Vetë Akademia ka bërë disa ndryshime në radhët e saj, duke shtuar në qershor të këtij viti 819 anëtarë të rinj, 45% e të cilëve ishin femra dhe 36% persona me ngjyrë.