50 vjet pa Janis Joplin, ikonën femërore të Rock, që i përket “Klubit 27”

Atë pasdite të 4 tetorit 1970 Janis Joplin nuk u paraqit në studion e regjistrimit. Telefoni në dhomën e saj në Landmark Motor Hotel në Los Anxhelos tingëllonte. Porsche i saj i famshëm ishte ende në vendparkim. Detyra për ta kërkuar iu besua John Byrne Cooke, fotografit dhe menaxherit të saj. Dhe ishte ai që e gjeti atë të vdekur, me fytyrë pranë shtratit. Autopsia e kryer nga mjeku i famshëm Thomas Noguchi nuk la asnjë dyshim: vdekja e ikonës femërore më të fuqishme në historinë e rrokut kishte qenë një mbidozë e heroinës.

Është fundi tragjik dhe i parakohshëm i ekzistencës shumë intensive dhe të dëshpëruar të një vajze që ndryshoi përgjithmonë rolin dhe imazhin e grave në botën e muzikës, një univers në atë kohë i dominuar nga një maskilizëm i egër.

Jeta e Janis Joplin ka qenë shumë e vështirë që kur ishte një vajzë e re, kur në shkollën e mesme në Forth Worth, Texas, ku lindi më 19 janar 1943, ajo ishte viktimë e bulizmit më të egër nga fyerjet e bashkëmoshatarëve të saj pasi ishte mbipeshë dhe me puçrra në fytyrë. Hapësira e saj e vetme e lumturisë ishte muzika dhe Blues në veçanti.

Para se të mbaronte kolegjin, ajo u transferua në San Francisko, i cili do të bëhej “qyteti i saj i lindjes”. Në atë kohë Frisco, dhe në veçanti lagjia Haight-Asbury, ishte kryeqyteti i lëvizjes “Hipi”, një përqendrim unik i paqes, muzikës dhe kulturës dhe eksperimenteve me substanca. Të bije në kontakt me botën e muzikës ishte e pashmangshme. Ishte një mik i saj, i cili i dha asaj mundësinë e parë profesionale me Big Brother dhe Holding Company, zëri i mprehtë, i ngjirur, plot dhimbje dhe dëshirë për dashuri, i mbarsur me blues të Bessie Smith dhe Odetta ose Etta James trondit audiencën dhe kritikët. Shfaqja në festivalin 1967 Monterey i njofton botës se një yll ka lindur. Në 1968 lancohet albumi i dytë me grupin “Cheap Thrills”, me kopertinën e ilustruar nga Robert Crumb, gjeniu i komikëve dhe disa nga këngët mbi të cilat është ndërtuar legjenda e Janis: “Summertime”, “Piece of my Heart “dhe” Ball and Chain “. Pavarësisht se arriti vendin e parë në klasifikim, “Cheap Thrills” është albumi i fundit i regjistruar me grupin.

Nga ai moment ajo filloi karrierën e saj solo, për fat të keq shumë të shkurtër. Pati kohë të regjistronte vetëm “I Got Dem Ol ‘Kozmic Blues Again Mama!” dhe për të përfunduar regjistrimet e “Pearl” (pseudonimi i saj) i cili do të dilte në treg pas vdekjes në 1971: edhe këtu ka tituj legjendarë, duke filluar me “Mercedes Benz” dhe veçanërisht ” Me and Bobby McGee “, kopertinë e një kënge nga Kris Kristofferson, e cila ishte kënga e vetme në karrierën e saj, që shkoi në krye të klasifikimit. Për të kombinuar këto pika, një jetë e shkatërruar nga heroina dhe Southern Comfort, nga marrëdhëniet e këqija dhe ndoshta nga frikërat dhe dëshira të paplotësuara, por gjithashtu plot momente të muzikës së paarritshme: Janis Joplin ishte thjesht një mrekulli, një vajzë që mund të sillte në rock botën e bluzit dhe të shpirtit me natyrshmëri absolute. Për shkak të teprimeve të saj në skenë, ajo nuk ishte gjithmonë në nivelin e duhur: Woodstock, për shembull, nuk ishte një nga shfaqjet e saj më të mira. Ajo u ngjit në skenë dhjetë orë pas orës së caktuar: një kohë shumë e gjatë për të mos u mbushur me konsum të tepërt të heroinës dhe alkoolit. Thotë Pete Toënshend:

“Në Woodstock Janis nuk bëri performancën e saj më të mirë ndoshta për shkak të alkoolit dhe drogës. Por edhe kur nuk ishte në formë ajo mund të ishte e jashtëzakonshme”.

Vdekja e saj lidhet me një seri rastësish: pak para se të vdiste, pasi kishte mësuar se Bessie Smith, këngëtari më i madh i blues në histori dhe idhulli i saj, u varros me një gur varri anonym, ajo bleu një të ri të përshtatshëm për të. Një nga këngët e saj të fundit quhet “Buried Alive With The Blues”, (varrosur e gjallë me blues).

Janis vdiq dy javë pas Jimi Hendrix: të dy 27 vjeç, si Jim Morrison i cili do të vdiste një vit më pas. Edhe ai 27 vjeç. Ata janë trinia laike e Klubit 27, rrethi i artistëve që vdiqën para kohe në të njëjtën moshë kur Kurt Cobain dhe Amy Ëinehouse u bashkuan tragjikisht. Ajo që ka më shumë rëndësi është trashëgimia e jashtëzakonshme muzikore që ka lënë.

Ishte Janis Joplin ajo që i hapi rrugën grave të rokut, e cila tregoi se talenti dhe fuqia emocionale mund të ndryshojnë rregullat e lojës. Një model thelbësor për brezat e artistëve. Por gjithashtu provë se edhe një vajzë e përndjekur nga bulizmi, me muzikë mund të mësojë të fluturojë.