A është Princi Harry ende në linjën e trashëgimisë për fronin e Anglisë?

Princi Harry dhe Meghan Markle ndryshuan historinë dhe tronditën botën kur, në janar, ata morën vendimin të tërhiqeshin si anëtarë të vjetër të familjes mbretërore.

Kjo lëvizje e detyroi Mbretëreshën të mbante takime të minutës së fundit për të kontrolluar krizën dhe për të rirregulluar rolet e anëtarëve të tjerë të familjes.

Dalja zyrtare e Sussexes, në mars 2020 dhe lëvizja e tyre pasuese në Amerikë, ngriti gjithashtu një numër pikëpyetjesh se çfarë do të thotë kjo për monarkinë, nga mënyra se si çifti financon stilin e jetës së tyre sa i takon linjës së trashëgimisë.

A është Princi Harry ende i gjashti në linjë për fronin anglez?

Pavarësisht Megxit, është konfirmuar se Princi Harry është ende i gjashti në radhë për fronin Britanik.

Në lidhje me këtë, faqja zyrtare e familjes mbretërore thotë: “Si nipi i Madhërisë së saj dhe djali i dytë i Princit të Uellsit, Princ Harry, Duka i Sussex mbetet i gjashti në linjën e trashëgimisë në fronin e monarkisë britanike”.

Kjo sepse ekziston një legjislacion që përcakton vendosjen e një anëtari të familjes mbretërore në linjën e trashëgimisë dhe ndryshimi i tij (për shembull duke hequr dikë) do të kërkonte përfshirjen e qeverisë.

Prandaj do të duhej një akt i Parlamentit për të hequr dikë nga linja e trashëgimisë, mbretëresha e vetme nuk mund ta bëjë këtë.

Po djali i tyre Archie?

Me të njëjtin legjislacion që sapo përmendëm, Archie Harrison Mountbatten Ëindsor mbetet në radhë për fronin.

Archie, djali i parë i Harry dhe Meghan, aktualisht është i shtati në linjën e trashëgimisë, menjëherë pas babait të tij.

Nga ana tjetër, Meghan, sikurse Kate, nuk ka të drejtë në fron.