Pse një person që ngjason me një tjetër quhet sozi? Zbuloni origjinën e fjalës

sozia 1100x620

Gjithçka filloi me Amphitryon, një nga veprat më të famshme të dramaturgut latin Plautus të shekullit III-II para Krishtit. Komedia tregon ngjarjet e guximshme që çuan Jupiterin të bashkohej me një grua të vdekshme, Alcmena, gruaja e mbretit Amfitrion. Dhe midis protagonistëve të shfaqjes është edhe një shërbëtor i quajtur Sozia.

Një ditë Jupiteri u fut fshehurazi në shtëpinë e Alkmenës me mashtrim, pasi mori pamjen e Amfitrionit (i cili në të vërtetë ishte në luftë) dhe e la Mërkurin në hyrje të shtëpisë për të ruajtur. Mërkuri, për të mos u njohur, mori pamjen e shërbëtorit Sozia. Kthimi i këtij të fundit dhe i zotit të tij do të krijojë një sërë keqkuptimesh komike.

Sipas legjendës, Herkuli mitik lindi nga bashkimi midis Jupiterit dhe Alkmenës, ndërsa Sozia nga ai moment u bë sinonim i “personit të ngjashëm me një tjetër”.