Rritje rekord e të infektuarve me koronavirus, OBSH jep alarmin: Mbi 350 000 të prekur në një ditë

covid 1100x620

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka njoftuar një rekord të ri ditor të rasteve me koronavirus në të gjithë botën, me më shumë se 350, 000 infeksione të raportuara në agjencinë shëndetësore të Kombeve të Bashkuara të premten.

Rritja prej 350,766 rastesh tejkalon një rekord të vendosur në fillim të kësaj jave me gati 12,000. Kjo listë përfshin më shumë se 109,000 raste vetëm nga Evropa.

Shefi i urgjencave të OBSH-së, Dr. Michael Ryan, tha në një konferencë për shtyp të premten, se ndërsa COVID-19 vazhdon të rritet në të gjithë botën, “nuk ka përgjigje të reja”.

Ai tha se agjencia dëshiron që vendet të shmangin bllokimet ndëshkuese, që kanë shkatërruar ekonomitë, por qeveritë duhet të sigurojnë që njerëzit më të rrezikuar janë të mbrojtur dhe se duhet të merren masa të shumta.

“Shumica e njerëzve në botë janë ende të ndjeshëm ndaj kësaj sëmundje,” paralajmëroi Ryan. Ai tha se vendet duhet të përqendrohen, jo vetëm në masat kufizuese, por edhe në forcimin e sistemeve të tyre të mbikëqyrjes, testimin, gjurmimin e kontakteve dhe sigurimin e popullatave.

Ndërsa virusi vazhdon të rritet në të gjithë Evropën dhe kudo, ai pranoi që masat kufizuese mund të garantohen. Shkencëtarët britanikë raportuan këtë javë se shpërthimi i COVID-19 po dyfishohet çdo javë, në spitalet franceze po mbarojnë nga shtretërit dhe Spanja shpalli gjendjen e jashtëzakonshme në Madrid, ndërsa rastet e koronavirusit rriten.

Ryan tha bllokimet “mund të jenë të pashmangshme kur sëmundja ka dalë përsëri nga kontrolli, por ne nuk duhet të pranojmë që në çdo vend, kthimi i rasteve duhet të shihet me një kthim të menjëhershëm të nevojës për kufizime të bllokimit”.