BE vendos sanksione ndaj zyrtarëve rusë për helmimin e kritikut Navalny

navalny 600x338

Bashkimi Evropian ka vendosur, këtë të enjte, sanksione ndaj gjashtë individëve dhe një njësie që beson se ishte përfshirë në helmimin e liderit të opozitës ruse, Alexei Navalny. Individët janë disa nga zyrtarët e rangut më të lartë në Rusi, duke përfshirë një zëvendësministër të qeverisë dhe zëvendësshef të stafit, në zyrën e presidentit Vladimir Putin.

BE ka vendosur sanksione edhe për Institutin Shtetëror të Kërkimit Shkencor për Kiminë dhe Teknologjinë Organike, organi rus përgjegjës për shkatërrimin e rezervave të armëve kimike të epokës Sovjetike.

BE tha se përdorimi i Novichok në një sulm kundër Navalny do të ishte i mundur vetëm për shkak të dështimeve të Institutit për të shkatërruar rezervat e mbetura.

Navalny u sëmur rëndë në një fluturim të brendshëm nga Siberia në Moskë më 20 gusht, duke rënë përfundimisht në koma në një spital në Omsk.