Papa Françesku mbështet për herë të parë homoseksualët: Duhet një ligj që t’i mbrojë

“Njerëzit homoseksualë kanë të drejtë të qëndrojnë në familje. Ata janë fëmijë të Zotit. Ne kemi nevojë për një ligj mbi bashkimin civil për t’u dhënë atyre mbulesë ligjore.” Kështu tha Papa Françesku gjatë një interviste me dokumentarin “Francesco” të bërë nga regjisori amerikan Evgeny Afineevsky dhe i cili u prezantua në Festivalin e Filmit në Romë. Një miratim që me siguri do të shkaktojë diskutime.

Papa Françesku mbështeti bashkimet civile të të njëjtit seks për herë të parë. “Po” e Papës erdhi në mes të filmit, i cili shqyrton temat më të dashura për të, duke përfshirë mjedisin, varfërinë, migrimin, pabarazinë racore, të ardhurat dhe njerëzit më të prekur nga diskriminimi. Ndërsa ishte Kryepeshkop i Buenos Aires, Françesku kishte miratuar sindikatat civile për çiftet homoseksualë si një alternativë ndaj martesave të të njëjtit seks. Por ai kurrë nuk kishte folur publikisht në favor të tyre si Papë.

Dokumentari flet për të gjitha fatkeqësitë që goditën Tokën tonë: nga pandemia tek ekologjia, nga abuzimi seksual te homofobia, nga muret e ndërtuara për t’u ndarë deri te padrejtësia e varfërisë, nga racizmi te emancipimi i grave. Dhe e gjithë kjo së bashku me intervistat ekskluzive me Papa Françeskun dhe personalitete të mëdha në të gjithë botën. Afineevsky shpjegon: “Kur bëra filmin mbi Sirinë dhe Ukrainën, u ndjeva sikur doja shpresë dhe mendova për Papën, i cili me fjalimet e tij preku të gjitha temat e dhimbshme të së tashmes. Në të vërtetë, mund të themi se në këtë kuptim ky dokumentar nuk ka të bëjë me të, por me fatkeqësitë e botës “.