Dërgimi i çështjes së detit në Hagë, Basha: Qëndrimi im, i njëjti prej 10 vitesh

22 TETOR 2020 BASHA ME GAZETARET frame 73208 1100x620

Kreu i PD, Lulzim Basha foli dhe për vizitën e ministrit të Jashtëm grek, Nikos Dendias, ku u paralajmërua dërgimi i çështjes së delimitimit të hapësirave detare në gjykatën ndërkombëtare.

Basha deklaroi se prej 10 vitesh, pas vendimit të Gjykatës Kushtetuese, i qëndron vendimit të tij dhe PD se kjo çështje duhet të trajtohet nga institucionet e drejtësisë ndërkombëtare, por përgatitjet duhet të bëhen nga një qeveri legjitime.

“Prej 10 vitesh, pas vendimit të Gjykatës Kushtetuese qëndrimi im dhe i PD ka qenë që kjo çështje duhet të trajtohet në organet e drejtësisë ndërkombëtare. Sot, Shqipëria ka nevojë të përgatisë urgjentisht fazën paraprake sepse kërkohet një punë shumë e madhe në këtë drejtim. Ky nuk është një moment i përshtatshëm. 6 muaj përpara zgjedhjeve, kjo qeveri nuk ka as legjitimitet as përgatitjen, madje nisur dhe nga deklarata publike të kryeministrit mund të përbëjë një rrezik për interesat kombëtare, nëse i lihet në dorë procesi i përgatitjes së çështjes në drejtësinë ndërkombëtare që është një punë përgatitore shumë voluminoze. Jemi konsekuentë për atë që kemi thënë prej 10 vjetësh, që kjo çështje të trajtohet nga drejtësia ndërkombëtare, dhe nga ana tjetër ky hap duhet të ndërmerret nga një qeveri legjitime që ka dalë nga zgjedhje të lira dhe demokratike. Një qeveri legjitime duhet të mbrojë interesat e vendit”, u shpreh Basha.