SHBA, mungesa në furnizimin me ilaçet kritike për trajtimin e koronavirusit

1 125 1100x620

Pandemia e koronavirusit po shkakton mungesa “të papranueshme” të furnizimit me ilaçe amerikane në Shtetet e Bashkuara, sipas një raporti nga Qendra për Kërkimin dhe Politikën e Sëmundjeve Infektive (CIDRAP) në Universitetin e Minesotës.

Raporti thotë se mungesat kanë kufizuar 29 nga 40 ilaçe kritike për trajtimin e pacientëve me Covid-19, duke përfshirë propofol, albuterol, midazolam, hidroksiklorokinë, fentanil, azitromicinë dhe morfinë.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA), e cila ka kritere më të rrepta për mungesat, tregon se vetëm 18 nga 40 ilaçet janë në listën e mungesës së barnave.

“Mungesat e ilaçeve mund të jenë çështje jetë a vdekje, dhe mungesat tregojnë që një ilaç që shpëton jetë nuk është i disponueshëm për pacientët amerikanë “, theksojnë autorët e studimit.

“Urgjenca me çështjen e furnizimit të ilaçeve lidhet drejtpërdrejt me rritjen e madhe të rasteve COVID-19 që do të përjetojmë në muajt e ardhshëm,” tha Michael Osterholm, drejtori i CIDRAP, në një njoftim për shtyp.

“Kjo, nga ana tjetër, do të rrisë në mënyrë dramatike nevojën për ilaçe specifike të trajtimit COVID-19, ndërsa në të njëjtën kohë, COVID-19 ka një ndikim të madh në dy nga tre zonat kryesore të prodhimit të ilaçeve në botë, Indi dhe Itali”, shtoi Osterholm.