Faktorët e rrezikut ndaj COVID-19

Screenshot 1 2 1100x620

Nga Dr.med.Aurora Dollenberg. Universiteti i Oldenburg në Gjermani

Studimi shtrihet prej muajit Prill–Tetor 2020 me qëllim parashikimin dhe modelimin e përhapjes së virusit. Studimi synon të japë një kontribut të rëndësishëm në strategjitë për bllokimin e infektimit.

Pacientët me më shumë se një faktor rreziku (si mbipesha, diabeti  ose hipertensioni, duhanpirja) kishin rrezik për ecuri komplikuara. Infeksioni i mëparshëm me koronavirusët endemikë mund të zbusë rrjedhën e COVID-19. Sidoqoftë, infeksionet e mëparshme të koronavirusit nuk mbrojnë nga infeksioni me SARS-CoV-2.

Ky studim statistikor prospektiv u realizua përmes të dhënave të anonimizuara dhe të grumbulluara të 110 pacientëve që janë testuar pozitiv me COVID-19 në dy klinikat Dollenberg në Wolfenbüttel, Gjermani.  

Sipas rezultateve të studimit, gjysma e gjysmës së pacientëve (47%) nuk kishte sëmundje për të dokumentuar shoqëri. Rreth 80% rasteve të COVID-19 janë me simptoma të lehta ose asimptomatike dhe pacientët duhet të bëhen.

Pacientët zakonisht shërohen pas një ethe dhe kolle 14-ditore. Shërimi vazhdoi mesatarisht për 12-ditore. Një në tre pacientë reaguan me përdorimin e shpejtë të sëmundjeve pas trajtimit të profilaktikës me një antibiotik (cefuroxima, doksicilina etj.); shkalla e të shëruarve arriti 82%.

Rezultati i studimit treguan se pleqëria, mbipesha dhe sëmundjet kronike rrisin rrezikun e infektueshmërisë. Përqindja e infektuarve me COVID-19 rritet nga 15% tek mosha 25 vjeç deri në 70% tek mosha 70 vjeç, sepse numri i faktorëve të rrezikut rritet me moshën. 

Përqindja e duhanpirësve tek të infektuarit ishte 10% – krahasuar me 4% të pacientëve të infektuar që nuk bëjnë duhan. Pra, nikotina rezultoi të jetë në këtë studim një faktor të rrezikshëm. 

Burrat kanë dy herë më shumë rrezik për tu infektuar se gratë. Burrat me COVID-19 kanë një rrezik prej 62% më të lartë të vdekshmërisë sesa gratë e sëmura. 

Në këtë studim lodhja e vazhdueshme dhe këputja trupore janë pasoja mjaft të zakonshme të COVID-19. Më shumë se gjysma (62%) e pjesëmarrësve ndiheshin të sëmurë për disa javë pas shërimit. 

Pas 16 deri 30 ditësh, u vu re një rënie e qartë e ngarkesës virale, si në gjak ashtu edhe në pështymë. Ky studimi tregon, megjithatë, se në shumicën e pacientëve me COVID-19, imuniteti afatgjatë deri në 6 muaj në saj të antitrupave IgG.

Të moshuarit janë të rrezikuar nga infektimi me COVID-19. Sa më i vjetër të jeni, aq më i lartë është shkalla e vdekshmërisë. 

Ky studim sugjeron që maskat duhet të mbahen nga të gjithë, madje edhe nga ata me astmë apo duhanpirësit. Maskat nuk duket se rrisin rrezikun e thithjes së tepërt të CO2. Në mënyrë që të vërtetonim këtë, ngopja me oksigjen dhe përmbajtja e CO2 u analizuan para dhe gjatë mbajtjes së një maske tek pjesëmarrësit në këtë studim. Përqendrimi i CO2 nuk u rrit as nën stres, kështu që nuk kishte rritje të thithjes së CO2.  Larja e gojës dhe antiseptikët oralë e zvogëluan ngarkesën virale në fyt dhe të parandalojnë përhapjen e virusit pas infektimit, tregojnë analizat e pështymës së probandëve të këtij studimi. Në përputhje edhe me studime të tjera, shumica e larësve të gojës e zvogëlojnë ngarkesën virale me të paktën 90% kur goja ishte shpëlarë për një minutë ose më shumë.

Pastruesit e ajrit mund të jenë një zgjidhje teknike për të zvogëluar shumë rrezikun indirekt të infeksionit nga aerosolet në dhomat e pritjes apo zyrat e punës.

Një normë e lartë infeksioni u vëzhgua tek pjesa e varfër e probandeve dhe tek ata që kishin kushtet të vështira të jetesës. Ky studimi tregoi që prej fillimit i pandemisë është rritur përqindja e pacientëve me sëmundje të mushkërive. Si shpjegim është frika nga infektimi që ka rritur vizitat e mushkërive nga radiologu apo pneumologu, duke rritur në këtë mënyrë fluksin  “e panevojshme” në urgjencat e spitalit dhe duke i mbingarkuar kapacitetet.