BE fushatë kundër diskriminimit ndaj LGBTIQ, Brukseli paraqet strategjinë e parë për barazi

RTS27EYZ 1024x683 600x338

“Nuk duhet të ketë vend në Bashkimin Evropian për urrejtje dhe diskriminim ndaj komunitetit LGBTIQ”. Kështu u shpreh Komisionerja Evropiane për Barazi, Helena Dalli, duke prezantuar së bashku me zëvendëspresidenten për Vlerat, Vera Jurova, strategjinë e parë të Bashkimit për barazinë e lesbikeve, homoseksualëve, biseksualëve dhe transgjinorëve.

“Megjithëse progresi drejt barazisë LGBTIQ është bërë vitet e fundit në BE, diskriminimi vazhdon dhe 43% ndjehen të diskriminuar, me krizën Covid-19 që ndërhyn për të përkeqësuar situatën”, shpjegoi Jurova.

Sipas saj, kjo strategji do të forcojë përpjekjet e përbashkëta për të siguruar që të gjithë të trajtohen në mënyrë të drejtë.

Plani përcakton një seri veprimesh të miratuara, përfshirë masat ligjore dhe financiare, për 5 vitet e ardhshme. Në veçanti, Brukseli propozon të zgjerojë listën e krimeve të parashikuara nga BE për të mbuluar gjithashtu krime të frymëzuara nga urrejtja homofobike ose nxitje të urrejtjes homofobike dhe gjithashtu të shtyjë përpara legjislacionin për njohjen e “familjeve ylber” në situata ndërkufitare.