Kina nënshkruan marrëveshjen më të madhe të tregtisë së lirë me 14 vende

034280be2fff50c220146fe68ed877b9 600x338
A truck unloads containers at Keelung Harbor in Keelung City, Taiwan, 06 November 2019. According to a United Nations (UN) Conference on Trade and Development (UNCTAD) study released on 05 November 2019, Taiwan has been the largest beneficiary of the ongoing trade war between China and the United States. The trade war managed to hurt the economy of both countries, but also helped others by diverting production to their markets. In the first half of 2019, China's export to the USA fell by nearly 35 billion US dollar, while Taiwan's export to the USA rose by 4.2 billion US dollar year on year. ANSA/DAVID CHANG

Pesëmbëdhjetë vende të Azi-Paqësorit kanë nënshkruar marrëveshjen më të madhe të tregtisë së lirë në botë, e cila shihet si një mundësi për Kinën për të shtrirë influencën.

Partneriteti Ekonomik Gjithëpërfshirës Rajonal (Rcep) përfshin 10 ekonomitë e ASEAN së bashku me Kinën, Japoninë, Korenë e Jugut, Zelandën e Re dhe Australinë, që zënë rreth 30% të PBB-së globale.

Propozuar për herë të parë në 2012, marrëveshja u nënshkrua në fund të një samiti të vendeve të Azisë Juglindore, me disa udhëheqës të angazhuar për të ringjallur ekonomitë e goditura nga pandemia Covid-19.

India nuk ka nënshkruar nga frika e rritjes së deficitit të saj tregtar me Kinën, por mund të bashkohet në një moment të dytë.