Trump, gati të tërheqë trupat nga Afganistani dhe Iraku

trupat 1100x620
FILE PHOTO: U.S. troops walk outside their base in Uruzgan province, Afghanistan July 7, 2017. REUTERS/Omar Sobhani/File Photo

Presidenti aktual Donald Trump po përgatitet të urdhërojë këtë javë, tërheqjen e më shumë trupave në Afganistan dhe Irak, para 20 janarit, kur ai do të duhet të largohet nga Shtëpia e Bardhë. Lajmi raportohet nga CNN, duke cituar burime nga Pentagoni.

Ky i fundit ka paralajmëruar komandat e trupave në të dyja vendet me një “urdhër paralajmërues” që planifikon të tërheqë numrin e trupave në Afganistan në 2,500 trupa dhe 2,500 në Irak deri më 15 janar, thanë zyrtarët. Aktualisht, ka afërsisht 4,500 trupa amerikane në Afganistan dhe 3,000 trupa në Irak.

Pentagoni duket i gatshëm të tërheqë mijëra trupa të tjera amerikane nga Afganistani dhe Iraku, ai sugjeron që Trump mund të mos arrijë të përmbushë një nga premtimet e tij kryesore për të tërhequr të gjitha trupat amerikane nga Afganistani para se të largohet nga detyra.

Më 7 tetor, Trump shkroi në Twitter: “Ne duhet të kemi numrin e vogël të mbetur të burrave dhe grave tona trime që shërbejnë në Afganistan në shtëpi deri në Krishtlindje!”

Zyrtarët ushtarakë amerikanë kanë theksuar prej kohësh se tërheqja e SHBA-së nga Afganistani duhet të bazohet në kushte, duke përfshirë Talibanët që prishin lidhjet me Al Kaedën dhe bëjnë përparim në bisedimet e paqes me qeverinë Afgane, dy kushte që ende nuk janë përmbushur.

Por, përkundër mungesës së progresit, administrata Trump tashmë ka ulur ndjeshëm trupat amerikane në vend me më shumë se 50%, duke ulur kohët e fundit numrin e personelit ushtarak amerikan atje në rreth 4,500.