95% efektive, vaksina e Pfizer dërgohet sot për miratim

zbulohet vaksina e koronavirusit pfizer amerikane testohet vullnetare efektet anesore vaksinimi co 1100x620

Pfizer dhe BioNTech thanë se sot do të kërkojnë një autorizim emergjent të përdorimit të vaksinës së tyre të koronavirusit nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA.

Kjo është vaksina e parë e koronavirusit që kërkon një miratim në Shtetet e Bashkuara.

Kompanitë deklaruan se vaksina e tyre, e njohur si BNT162b2, do të jetë potencialisht e disponueshme për përdorim në Shtetet e Bashkuara nga mesi deri në fund të dhjetorit.

“Regjistrimi në SHBA përfaqëson një moment të rëndësishëm në udhëtimin tonë për të shpërndarë një vaksinë COVID-19 në botë dhe tani kemi një pamje më të plotë të efikasitetit dhe profilit të sigurisë së vaksinës sonë, duke na dhënë besim në potencialin e saj”, tha ceo i Pfizer, Albert Bourla.

Dorëzimi në FDA bazohet në rezultatet e provës klinike të fazës 3 të vaksinës së Pfizer, e cila filloi në Shtetet e Bashkuara më 27 korrik dhe regjistroi më shumë se 43,000 vullnetarë.

Analiza përfundimtare zbuloi se vaksina e koronavirusit ishte 95% efektive në parandalimin e infeksioneve, madje edhe tek të rriturit e moshuar, dhe nuk shkaktoi efekte serioze anësore, njoftuan Pfizer dhe partneri i saj gjerman, BioNTech këtë javë.

Kompania tha se reth 42% e pjesëmarrësve globalë dhe 30% e pjesëmarrësve të SHBA-së, në testimet e vaksinës kanë formime raciale dhe etnike të ndryshme, dhe 41% e pjesëmarrësve globalë dhe 45% të pjesëmarrësve në SH.B.A. janë të moshës 56 deri 85 vjeç.