Protesta në Francë kundër ligjit të Sigurisë Kombëtare

france protest 1100x620

Protestat përfshinë të gjithë Francën të shtunën kundër projektligjit të ri të diskutueshëm që do të ndalonte imazhet e policisë dhe do të rriste mbikëqyrjen.

Parlamenti francez aktualisht po shqyrton nenin 24 të projekt-ligjit të Sigurisë Kombëtare, i cili propozon kriminalizimin e filmimit dhe publikimit të imazheve të oficerëve të policisë në detyrë.

Grupet e medias në Francë thonë se kjo mund të ndikojë në gazetarët që mbulojnë operacionet e policisë, ndërsa kritikë të tjerë kanë frikë se synon të largojë qytetarët nga mbajtja e përgjegjësisë nga policia.

Organizatorët e protestave pretendojnë se 500,000 dolën në rrugë në të gjithë Francën, duke raportuar 200,000 demonstrues vetëm në Paris.

“Stop Law Security Global”, i cili përfshin sindikatat e gazetarëve dhe grupet e të drejtave të njeriut, denoncoi edhe skena të dhunshme në Paris dhe Lyon pas përfundimit të demonstratës.

Protestat erdhën pas publikimit të videos të tre oficerëve të policisë duke rrahur një producent muzikor me ngjyrë brenda studios së tij në Paris. Pamjet u bënë virale këtë javë, duke shkaktuar indinjatë te politikanë, futbollistë dhe miliona përdorues të mediave sociale.