Bindja Demokratike dorëzon në Kushtetuese kërkesën për rrëzimin e Kodit Zgjedhor

Përditësuar më: 29/12/2020, ora 11:13
topaaallaj 1024x484

Bindja Demokratike dorëzon në Kushtetuese kërkesën për rrëzimin e Kodit Zgjedhor

Përditësuar më: 29/12/2020, ora 11:13

Bindja Demokratike dorëzoi sot në Gjykatën Kushtetuese kërkesën për rrëzimin e nenit 163 të Kodit Zgjedhor, i cili përcakton shpërndarjen e mandateve të Kuvendit të Shqipërisë, duke e konsideruar atë në kundërshtim flagrant me ndryshimet kushtetuese të 30 korrikut.

Kërkesa vjen menjëherë pas plotësimit të vendeve vakante të Gjykatës Kushtetuese nga Kuvendi dhe Presidenti i Republikës, që i lejojnë asaj të jetë funksionale dhe të shqyrtojë çështjen.

Në dokumentin e dorëzuar prej anëtarit të bordit të Bindjes Demokratike, Fabian Topollaj, argumentohet antikushtetutshmëria e të ashtuquajtuarit herës në shpërndarjen e mandateve, si një element që cenon barazinë e votës dhe që praktikisht bie ndesh me parimin e listës së hapur të sanksionuar në kushtetutë.

Tani mbetet në dorë të Gjykatës Kushtetuese për ta marrë në shqyrtim këtë kërkesë, në mënyrë që t’i paraprihet aplikimit të Kodit Elektoral, përpara zgjedhjeve të 25 prillit.

Me dorëzimin e kësaj kërkese, Bindja Demokratike përmbush një detyrim përpara vendit dhe qytetarëve shqiptarë, në funksion të objektivit për zgjedhje të lira dhe të ndershme, i cili “cenohet rëndë nga neni 163 i Kodit Zgjedhor, i miratuar në mënyrë të njëanshme nga mazhoranca e Edi Ramës”, siç e quan Bindja Demokratike.