Peshkim në akull, nxirren 450 mijë kg peshk në vetëm 11 ditë

Përditësuar më: 29/12/2020, ora 13:20

Peshkim në akull, nxirren 450 mijë kg peshk në vetëm 11 ditë

Përditësuar më: 29/12/2020, ora 13:20

Katër ekipe peshkimi në akull në liqenin Chagan në verilindje të Kinës, kanë nxjerrë 450 mijë kilogramë peshk që prej 18 dhjetorit. Pjesën më të madhe të asaj sasie e kanë shitur.

Ekipet peshkuese përshpejtuan punën e tyre në futjen dhe tërheqjen e rrjetave nga uji, ndërsa përballen me motin ekstrem të ftohtë dhe me erën e fortë.

Temperaturat në liqenin Chagan shkojnë aktualisht deri në minus 26 gradë Celsius.Ai është një ndër 10 liqenet e Kinës me ujë të freskët dhe ka një ekosistem shumë të përzierë me një sërë lloje peshqish.

Fundi i dhjetorit, deri në festivalin pranveror kinez, që zakonisht ndodh në janar ose shkurt, është sezoni më i mirë për peshkim masiv në ujërat e Chagan. Tradita e lashtë e peshkimit konsiston në futjen e rrjetave në të çarat e akullit dhe më pas tërhiqen me kuaj. Kjo traditë daton që nga kohë prehistorike dhe lulëzoi në dinastinë Liao dhe atë Jin mes viteve 916–1125.

Sasia e peshkut magazinohet në një vend të hapur ku zakonisht ka ujë, por në këtë periudhë ai ujë është i ngrirë. Kjo garanton një mjedis të mirë për ruajtjen e peshkut në gjendje të freskët. Dhjetëra mijëra peshq shiten në këto pika magazinimi, por çdo vit rreth 80% e sasisë shitet online me porosi nga e gjithë Kina.