Janari në Europë, dy tablo sinoptike ndërrojnë njëra-tjetrën

Untitled collage 23 1100x620

Gjysma e parë e janarit sjell mot të ftohtë me reshje bore në Europën Perëndimore, ndërsa mot më i butë i pasur me reshje në pjesën më të madhe të kontinentit. Po ashtu, rrethi Polar deri nga mesi i janarit paraqitet shumë më i ngrohtë, se normalja pasi temperaturat do të jenë deri 20 gradë mbi vlerat tipike të janarit për zonën polare.

Kjo situatë ndryshon në gjysmën e dytë të janarit ku tablotë sinoptike për Europën rrotullohen me gati 180 gradë; moti i butë me reshje ngjitet lart në zonat Polare dhe në brigjet Perëndimore të Europës ndërsa moti i kthjellët dhe shumë i ftohtë, zbret në Qendër, Lindje dhe Europën Juglindore.