Përmbytjet nuk kursejnë as Xhaminë e Plumbit

WhatsApp Image 2021 01 09 at 19.51.54 1100x620

Si pasojë e shirave të ditëve të fundit dhe prurjeve të lumejve Kir dhe Drin, hartës së përmbytur nuk i ka shpëtuar as Xhamia e Plumbit, e cila është një monument kulture i kategorisë së parë në Shkodër.

Xhamia e “Plumbit” ose Xhamia e Mehmet Pashë Bushatit u ndërtua në vitin 1773-1774 nga Mehmet Pashë Bushati (Plaku), themeluesi i familjes së njohur të Bushatllinjve të Shkodrës.

Kjo xhami është një nga ndërtesat më të vjetra të Shkodrës dhe xhamia më e madhe dhe më e bukura e Shqipërisë deri në gjysmën e parë të shekullit XX, periudhë në të cilën filluan të ndërtohen xhami të dimensioneve të mëdha.

Xhamia ka qenë e veshur me plumb dhe nga kjo u quajt “Xhamia e Plumbit”, e me këtë emër njihet edhe sot. Xhamia e Plumbit në Shkodër është e vetmja xhami shqiptare, e përfshirë mes 50 objekteve më të bukura myslimane në botë.