Kabineti i Draghi-t, nuk përjashtohet një rikthim i Conte-s dhe Di Maio-s

draghi 1 1100x620

Ekipi qeverisës i Mario Draghi-t do të jetë rreth 15-16 poste. Mes mosrespektimeve dhe mohimeve, ajo që duket e sigurt është se do të jetë një qeveri e profilit të lartë që do të ndjekë modelin e ekzekutivit të Ciampi-t, i cili për herë të parë solli një përzierje politikanësh dhe teknikësh.

Do të jetë një qeveri me një prani të shtuar të grave. Draghi do të dëshironte të kishte më shumë se tetë, që ishin përfshirë në ekzekutivin e Conte-s dhe me një profesion në botën akademike.

Për shembull, për ministrinë e Jashtme mund të konfirmohet Luigi Di Maio, ose sekretarja e përgjithshme e Farnesinas, Elisabetta Belloni.

Ministria e Drejtësisë mund t’i besohet Marta Cartabia ose Paola Severino, por në rast të një zgjidhjeje politike ekziston figura e Giuseppe Conte, kryeministri në largim që nuk përjashton praninë e tij në ekzekutivin e ri.

Nga Lega, emri i Giancarlo Giorgetti mendohet për Zhvillimin Ekonomik, ose ajo e Nënsekretarit në Pallatin Chigi. Giulia Bongiorno mund të shkojë te Administrata Publike.

Zhvillimi Ekonomik është gjithashtu një departament i lakmuar nga Pesë Yjet, duke u përqendruar në Stefano Patuanelli ose Stefano Buffagni edhe nëse është një pozicion që Draghi mund t’i besojë një figure teknike: midis emrave të fundit që qarkullojnë janë ata të ish-menaxherëve të përgjithshëm të Konfindustrisë Marcella Panucci, Daniele Franco, ish-llogaritar i përgjithshëm dhe Dario Scannapieco (nënkryetar i Bei).

Në agjendën e Draghi-t ka një listë të gjatë të ekspertëve dhe menaxherëve që duhet të drejtohen në role kryesore siç janë Mef ose menaxhimi i Rimëkëmbjes, për të cilët qarkullojnë emrat e Lucrezia Reichlin, Vittorio Colao, Carlo Cottarelli, Franco Bernabè. Për Punën dhe Administratën Publike, janë kokë më kokë Enrico Giovannini, Tito Boeri dhe profesoresha në Universitetin Roma Tre Luisa Torchia.

Midis emrave politikë, dy kuti do të shkonin për Partinë Demokratike, e cila, përveç Orlandos, ka Lorenzo Guerini, Dario Franceschini (i cili mund të mbetet në Kulturë) dhe Graziano Delrio në garë; dy kuti gjithashtu për Forza Italia, të cilat mund të përqendrohen te nënkryetari Antonio Tajani dhe te drejtuesja e grupit në Montecitorio Mariastella Gelmini. Një ministër për Italia Viva, alternativa për Ettore Rosato është Teresa Bellanova, (e cila mund të mbetet në Bujqësi) dhe një për Leu, i dha kërkesën për konfirmim Shëndetësisë për Roberto Speranza-n, me kusht që ai të jetë pjesë e shumicës.

Hyrja në qeveri e Emma Bonino-s nuk duhet të përjashtohet. Ish-ministrja e jashtme gëzon një vlerësim të madh nga Draghi.