Nuk siguron mbrojtje ndaj variantit të ri, Afrika e Jugut pezullon përdorimin e vaksinës së AstraZeneca

vaksina koronavirus shqiperi 12 janar 6 1100x620

Afrika e Jugut pezulloi të hënën vaksinimet e planifikuara me vaksinën e AstraZeneca, pasi të dhënat treguan se ajo jepte mbrojtje minimale kundër simptomave të lehta nga një variant, duke nxitur frikën e një beteje shumë më të gjatë me virusin.

Koronavirusi ka vrarë 2.3 milionë njerëz dhe e ka kthyer jetën normale përmbys për miliarda të tjerë, por variantet e reja kanë ngritur frikën se vaksinat do të duhet të përmirësohen dhe njerëzit mund të duhet të bëjnë doza përforcuese.

Studiuesit nga Universiteti i Witwatersrand dhe Universiteti i Oksfordit treguan një analizë të mëparshme se vaksina e AstraZeneca siguroi mbrojtje minimale kundër infeksionit të lehtë ose të moderuar tek të rinjtë nga varianti i Afrikës së Jugut.

“Ky studim konfirmon se koronavirusi pandemik do të gjejë mënyra për të vazhduar të përhapet në popullatat e vaksinuara, siç pritej”, tha Andrew Pollard, kryehetuesi i vaksinave të Oksfordit.