Wuhan një vit më parë, ndërsa virusi “pushton” kinemanë

wuhan 1 1100x620

Ndërsa ka kaluar një vit që kur virusi u shfaq për herë të parë në Wuhan, shumë dokumentarë nga fituesi i Oskar Alex Gibney te regjisori amerikan me origjinë kineze Nanfu Wang tregojnë  mbi Wuhanin, virusin dhe censurën kineze.

Filmi më i mirë horror i vitit? Është një dokumentar, i nënshkruar nga fituesi i Oskarit Alex Gibney dhe titulluar “Totally Under Control”, që tregon historinë e virusit, Wuhanin dhe botën nën kontrollin e pandemisë.

Dhe ai nuk është i vetmi që reflekton për ato që po ndodhin, duke shkuar përtej imazheve të para tashmë dhe raporteve televizive të muajve të fundit. Në të njëjtën frymë, dokumentari i guximshëm i Hbo nga Nanfu Wang, regjisori amerikan me origjinë kineze, i cili ka arritur të filmojë gjëra që nuk janë parë kurrë më parë në Wuhan, po flet shumë. Por, siç aludon titulli, ai arrin në të njëjtin film të flasë për gënjeshtrat e fshehura edhe në vendin e tij, duke sjellë të drejtën e Capitol Hill dhe Trump dhe duke kujtuar shikuesit se indoktrinimi është indoktrinim, pavarësisht nga burimi.

Dhe ndërsa Kurorëzimi nga artisti disident Ai Weiwei ishte pothuajse një dokument i menjëhershëm në fund të verës 2020, të tjerë filma vazhdojnë muaj më vonë për të na treguar se në cilën botë po jetojmë. Ashtu si ’76 ditët ‘e Hao Wu-t të prodhuara nga MTV, një kalendar tronditës në makthin tremujor të bllokimit shumë të vështirë në Wuhan, qyteti me 11 milionë njerëz nga ku filloi gjithçka dhe ku tashmë është përmbyllur misioni i OBSH për të gjetur origjinën e virusit.