Pacientët e shëruar nga Covid-19 në Spanjë duhet të presin 6 muaj për vaksinën

vaksina 2 600x338

Ministria e Shëndetësisë e Spanjës njoftoi të mërkurën se pacientët që shërohen me Covid-19 të cilët janë nën 55 vjeç dhe nuk kanë komplikime të mëdha shëndetësore duhet të presin gjashtë muaj para se të marrin vaksinën.

Masa do të zbatohet për të tri vaksinat që shpërndahen aktualisht në Spanjë; AstraZeneca, Pfizer / BioNTech dhe Moderna, dhe kjo është e përkohshme në pritje të studimeve të mëtejshme.

Në një dokument që përshkruan strategjinë kombëtare të vaksinimit Covid-19, botuar të mërkurën, ministria e Shëndetësisë tha se disponueshmëria e tre vaksinave të autorizuara është e pamjaftueshme për t’u arritur në një qasje universale afatshkurtër në to.

“Për më tepër, është e rëndësishme të theksohet se konteksti aktual i vaksinimit kundër Covid-19 është i kushtëzuar nga situata serioze epidemiologjike që kemi përjetuar në javët e fundit, me një rritje të infeksioneve dhe pranimeve në spital, me një rritje të rrezik për grupe të caktuara të popullsisë, midis të cilëve ne nxjerrim në pah njerëzit me 80 ose më shumë vjet”, thuhet më tej në dokument.

Ministria e Shëndetësisë bëri thirrje për solidaritet dhe besim në strategjinë e vaksinës dhe kërkoi që publiku të kuptojë se në kontekstin aktual epidemiologjik, të gjitha përpjekjet duhet të përqendrohen tek ata që janë më të prekur”.

Deklarata gjithashtu tha se provat aktuale tregojnë se riinfektimi nuk mund të ndodhë brenda gjashtë muajve nga një infeksion i SARSCoV-2″.

Në dhjetor Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) tha se  kohëzgjatja e saktë e imunitetit natyror nga infeksioni COVID-19 aktualisht nuk dihet, në këtë fazë këshillohet të mos përjashtohen personat me infeksion të mëparshëm COVID-19 nga vaksinimi.

“Sidoqoftë, këto aspekte duhet të ndiqen dhe përditësohen në përputhje me provat që dalin,” tha ECDC.

Më 27 janar, qeveria rajonale e Madridit vendosi të ndalojë administrimin e dozave të para të vaksinave të tyre Covid-19 për dy javët e ardhshme për shkak të pasigurisë në rritje mbi furnizimin e saj.

Deri më tani në Spanjë, të vetmit persona nën 55 vjeç që kanë të drejtë të marrin vaksinën janë profesionistët e kujdesit shëndetësor.