Librat e burgut, fuqia e letërsisë në kampet e përqëndrimit dhe burgjet e diktaturës

Më 21 shtator 2014 ai dëshmoi para Papa Franceskut, vuajtjet e tij dhe të Kishës shqiptare përgjatë komunizmit. Dom Ernest Troshani ishte I dyti që shpallej kardinal nga Papati.

I Pari ishte Ernest Koliqi. Por, ndërsa në këtë muaj të kujtesës vetëm një prej tyre kemi fizikisht, fjala e tij në emër të lirisë së besimit nuk mund të mungonte në një takim për letërsinë e burgut.

Në takim ishin të ftuar edhe studiues të këtyre veprave të shkruara gjatë përvojës në kampet famëkeqe të diktaturës.

Drejtoresha e Qendrës Kombëtare të Librit dhe Leximit tha në këtë takim që së shpejti, kjo letërsi do të mbështetet menjë fond të përcaktuar, për të njohur përmes dëshmive më shumë të shkuarën tonë.